понеделник, 31 март 2014 г.

ЦЕННОСТИТЕ НА КАПИТАЛА -ПРОПАГАНДА И ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ





            "Американският президент Барак Обама обеща  "промяна, в която може да се вярва, но  впоследствие провеждаше политика, която на много американци изглеждаше същата като тази на предшествениците му."

             "Ако  президентът  Обама и нашата съдебна система бяха обвинили в злоупотреба онези, които докараха икономиката до ръба на разрухата, тогава щеше да е възможно да кажем, че системата функционира. В действителност обаче от онези ,които трябваше да бъдат обвинени, не се търсеше отговорност"

            " Ако никой не е отговорен, ако никой не може да бъде  ОБВИНЕН за онова, което се случи ( в САЩ след фалита на "Лемън Брадърс" или гнусното избиване на 100-те невинни жертви на площада в центъра на Киев), значи проблемът се крие в политическата и икономическата система."

           " Пол Кругман описа убедително това, отбелязвайки: "Крайната концентрация на доход е несъвместима с реалната демокрация. Може ли някой сериозно да отрече, че политическата ни система е развратена от влиянието на големите пари и че развращаването се засилва, тъй като богатството на едно малцинство расте все повече."

           " Американците разбираха, че протестиращите от " Окупирай Уолстрийт" се обръщат към  ТЕХНИТЕ ЦЕННОСТИ......,когато кметът на Ню Йорк  Майкъл Блумбърг  за пръв път предложи да се затвори лагера в близкия до Уолстрийт парк "Зукоти",(и им)  доказа противоположното."

            "....Тогава те (американските младежи) внимателно се вгледаха в ЦЕННОСТИТЕ -РА-ВЕНСТВО, ЧЕСТНОСТ и СПРАВЕДЛИВОСТ в контекста на отношението на нацията към афроамериканците и установиха липса на национална политика. Сега те се вглеждат внимателно в същите ЦЕННОСТИ в контекста на работата на нашата икономическа и правна система и установиха ЛИПСАТА на система, работеща за бедните и за средната класа- не само за малцинствата, а за ПОВЕЧЕТО американци от всякакъв произход."

          "....съществува една друга ФУНДАМЕНТАЛНА ЦЕННОСТ, която нашата система ПОДКОПАВА- усещането за ЧЕСТНА ИГРА (ФЕЪРПЛЕЙ). Самото ценностно усещане би трябвало да предизвика чувството за вина у тези, които бяха ангажирани с хищническото кредитиране.....Едно е да спечелиш в "честна" игра. Съвсем друго е да си в състояние да напишеш правилата на играта и да ги напишеш по начини, които увеличават шансовете ти да я спечелиш. А ситуацията става още по-лоша, ако можеш да си избереш и свои собствени арбитри!......."Когато нормите на обществото се променят по начин, който води до загубата на ( доверие) и моралния компас на много хора, това ни казва нещо важно за същото това общество."

         " ....капитализмът се проваля навсякъде по света в опита си да произведе онова, което бе обещал. В същото време той създава точно противоположното- неравенство, замърсяване, безработица и НАЙ- ВАЖНОТО от всичко  ДЕГРАДАЦИЯ НА ЦЕННОСТИТЕ до такава степен, че всичко става възможно и никой не  е отговорен ( най-вече за избитите от снайперистите, повече от 100 невинни хора на площада в Киев!)."

        "Политиците произнасяха речи за това какво се случва с НАШИТЕ ЦЕННОСТИ и с нашето общество, но назначаваха в правителството главни изпълнителни  директори  и други висши служители на корпорации, които бяха начело на финансовия сектор, когато системата се сриваше бързо (доказвайки на дело, че в същност те не защитават ЦЕННОСТИТЕ и работят в своя изгода) ."

       "Вярата в нашата най- важна американска ЦЕННОСТ- че живеем в страната на РАВНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ- ни помага да се обединим. ТОВА ПОНЕ Е АМЕРИКАНСКИЯТ МИТ- СИЛЕН И ИЗДРЪЖЛИВ.....Ако Америка наистина беше земя на възможностите, житейските шансове за успех- да кажем, присъщи на (тези )10% от върха, то  някой, който е роден в бедно или нискообразовано семейство, биха били същите като тези на някой, роден в богато, образовано и с добри връзки семейство."

      " Нормите за това какво е "справедливо" също се промениха. Изпълнителните директори едва ли се замисляха дали да вземат по-голямо парче от корпоративния пай, възнаграждавайки се с по-големи суми, дори КОГАТО  ТВЪРДЯХА, ЧЕ ТРЯБВА ДА УВОЛНЯВАТ РАБОТНИЦИ И ДА НА НАМАЛЯВАТ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ, ЗА ДА (НАМАЛЯТ РАЗХОДИТЕ) И СЪХРАНЯТ ФИРМАТА!"
 
      " В някои кръгове това шизофренично отношение към "справедливостта" бе толкова силно...,че можеше да се чуе как поради "неприкосновеността" на договорите чиновник от от администрацията на Обама обяснява с безизразно лице необходимостта от бонуси за ръководителите на "Ей Ай Джи", които докараха компанията до състояние държавата да я спасява с 150 милиарда долара....Минути след това същият чиновник можеше да убеждава автомобилните работници да приемат ревизия на техните договори, която би намалила значително възнагражденията им."

      " Десницата иска "правилните" правила на играта- онези, които дават предимство на богатите за сметка на останалите.Десницата се опита да даде насока на дебата, да внуши, че съществува ЕДИНСТВЕН избор от правила, които да бъдат най- подходящи за всички. Но когато четем тази книга, ние разбираме защо това не е вярно"

      "Нещо повече, отслабването и деформирането на нашата демокрация, което току що описах, подкопава ролята ни в глобалното лидерство и оттук способността ни да създадем свят, съответстващ в по-голяма степен на НАШИТЕ ЦЕННОСТИ и интереси. Един по-приемлив свят."
   
      "Видяхме как власт имащите манипулират обществените възприятия с призиви за ЧЕСТНОСТ и ЕФЕКТИВНОСТ ( като фундаментални ЦЕННОСТИ на капитализма), докато реалните последици носят изгода единствено на тях."

      " Нещо се е случило с нашата  ЦЕННОСТНА СИСТЕМА, когато правенето на повече пари оправдава средствата......и (естествено неконтролируемата ) експлоатация  на най- бедните и най-ниско образованите сред нас."

       " Понеже реалността показва, че вече не сме страната на възможностите и че дълго възхваляваната от нас ( ЦЕННОСТНА) система на законност и справедливост е компрометирана, може да бъде застрашено дори чувството ни за национална идентичност."

       "Всяка сутрин учениците в цяла Америка полагат клетва за вярност пред флага на САЩ и "към републиката, на която той е символ, една нация, един Бог и свобода и справедливост за всеки". Това безусловно обещание, свобода и справедливост за всеки е една от основните  ЦЕННОСТИ, които ни помагат при определянето на американското чувство за идентичност. В най- добрия случай ние сме страна, където господстват правилата на закона.....и където всички хора са равни пред закона. Тези ЦЕННОСТИ са базови за разбирането ни за мястото на Америка в света.  Ние ги защитаваме пред другите страни. Въпреки това рядко се придържаме към онова, което клетвата означава. Тук трябва да поставим и още по-големия въпрос: дали Америка наистина спазва своите обещания?"

     "По принцип да се излъже съдът е нещо много сериозно. Но да се установи практика да се излъже съдът стотици пъти, би трябвало да е още по-голямо нарушение. Налице е истински пример за престъпление. Ако корпорациите бяха хора в щат, който прилага правилото за "третото престъпление"( нарушителят тогава задължително получава доживотна присъда),онези нарушители ( техни служители), които са повтаряли многократно престъпленията си, щяха да бъдат осъдени до живот  множество пъти без право на замяна. Всъщност нито един банков чиновник не отиде в затвора за тези престъпления."

     " Ние можем да оценим нашата система по нейните резултати, а ако правим това, ще се наложи да ѝ дадем лоша оценка: преди известно време хората на дъното и средната класа зърнаха АМЕРИКАНСКАТА МЕЧТА, но реалността е такава, че за голяма част от хората тази мечта е вече химера!"

       " Нищо не илюстрира така ярко случващото се  ( в САЩ ) от бедственото положение на 21-годишните днес. Вместо с ентусиазъм да започнат нов живот, много от тях се сблъскват с един свят, изпълнен с тревога и страх. Обременени със студентски кредити, за чието изплащане знаят, че ще положат неимоверни усилия и които няма да бъдат намалени, дори и да обявят фалит, те търсят добра работа на един безпереспективен пазар. Ако имат достатъчно късмет да получат работа, заплатата ще бъде разочарование, често пъти толкова ниска, че ще бъдат принудени да продължат да живеят при своите родители!"

      "Ние имаме едно голямо предимство-живеем в демокрация- но това е демокрация, която все  по- малко отразява интересите на мнозинството от населението."

      " Неравенството също деформира нашата демокрация.То дава прекомерна чуваемост на малкото хора,които могат да си позволят високоплатени лобистии неограничени дарения за кампаниите и то съдържа в себе си риска да продадем нашата демокрация на онзи,който може да предложи най-висока оферта."
                                                                                                      БАРАК   ОБАМА

       " Наистина не знам дали ще паднем на дъното като някои страни, където оградите се издигат по-нависоко и обществата се разделят все повече и повече. Това обаче е кошмарът, към който бавно вървим."

        " ...либерализацията на капиталовите пазари даваше повече възможности на западните финансови компании да навлязат в развиващите се страни- и да правят повече печалби там. Очевидно, МВФ беше в плен на една взаимно подсилваща се комбинация на идеология и интереси"

          " Управлението на глобализацията налага сключването на споразумения в областта на търговията, финансите, инвестициите, околната среда, здравеопазването и управлението на знанията с глобален характер. В миналото САЩ имаха огромно влияние при създаването на тези споразумения. Ние не винаги използвахме добре това влияние; често го използвахме, за да прокараме нашите специални интереси, подпомагайки и насърчавайки търсенето на рента.( Присвояване на богатство от другите, без никакъв обществен принос ).

          "Една малко забележима промяна в законодателството например може да донесе милиарди долари (рента).     Понякога  "подаръците" са скрити в мъглявите разпоредби на закона."

         "Безработицата-неспособността на пазара да създаде работа за толкова много хора- е НАЙ-СТРАШНИЯ провал, най-големият източник на неефективност и основна причина за неравенството.......и в същото това време способностите на толкова много хора на дъното се пропиляват"

        " В САЩ   изхвъляме  милиони хора от техните домове. Сега имаме празни домове и бездомни хора."

         " Америка беше създала чудесна икономическа машина, но такава, която очевидно работеше само за тези от върха."

         " Но все повече изглежда- и това важи особено за САЩ- че политическата система е по-близка до принципа "един долар- един глас", отколкото до "един човек-един глас". Вместо да коригира провалите на пазара, политическата система ги засилваше."

         " Хората от 1% лесно печелят богатствата, но правейки това, те не осигуряват на 99-те % нищо освен безпокойство и несигурност."

          "....неравенството на Америка е резултат от пазарните деформации, свързани с инициативи, насочени не към създаване на ново богатство, а към изземването му от другите."

         "Правилата на играта влияят върху позициите на различните участници при воденето на преговори. Ние създадохме правила на играта, които отслабиха влиянието на работниците при водене на преговори в сравнение с позицията на капитала, в резултат на което работниците страдаха. Оскъдните работни места и съществуващата асиметрия в резултат на глобализацията създадоха конкуренция за работните места, при което работниците губеха, а собствениците на капитал - печелеха........,което е в разрез с прокламираните от САЩ, НАШИ ЦЕННОСТИ!   "

           " Балоните бяха част от западния капитализъм от самото начало-от манията по луковиците на лалета през 1637г. в Нидерландия до балона в жилищните цени през 2003- 2007г."

           "... но има нещо, което парите не могат да купят: това , че съдбата  на 1% е свързана с живота на 99-те %-та. По пътя на историята това  бе нещото, което единия процент наистина научаваше. Но често бе твърде късно!"

           ДЖОУЗЕФ СТИГЛИЦ - САЩ,лауреат на Нобелова награда по икономика и според Пол Кругман това е "БЕЗУМНО ДОБЪР ИКОНОМИСТ". Предсеседател на Съвета по икономическите въпроси при президента Клинтън. Преподавател в Колумбийския университет - САЩ,главен икономист на СВЕТОВНАТА БАНКА


                 Когато се бъхтят от ефира по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата без прекъсване за да  ни убеждават в "Божествената" роля на капитала,тук на Земята по-настървено и по-лицимерно от тази на Папата,нека си спомним простичката,но мъдра българска поговорка: "НЕ СЛУШАЙ ПОПА КАКВО ГОВОРИ,А ГЛЕДАЙ КАКВО ВЪРШИ!".......Народът ни го е измислил,защото много е патил от "доброжелатели",които са го яхали безцеремонно,докопвайки се до юларя му.


                                                                                          Венелин Дедински
       

Няма коментари:

Публикуване на коментар