петък, 7 март 2014 г.

РУСИЯ ЗАПЛАШВА СУВЕРИНИТЕТА НА УКРАЙНА



  " Нещо се е случило с нашата ценностна система, когато правенето на повече  пари оправдава средствата...."

  "Когато нормите на обществото се променят по начин, който води до загубата на моралния компас на много хора, това ни казва нещо важно за същото това общество"

  "... навсякъде по света капитализмът се проваля в опита си да произведе онова, което бе обещал. Той създава точно противоположното.....и най- важното от всичко, деградация на ценностите до такава степен, че всичко е възможно и никой не е отговорен."     
                        
    " Но години след спукването на балона стана ясно, че нашата политическа система се е провалила..."

    "Но американският модел губи нещо от своето лустро.....Другите започват да осъзнават, че корупцията (американски стил) в нашата политическа система е плод на влиянието на специални интереси, а такъв модел не е много атрактивен политически."

    " Ние трябва да сме загрижени от това спаднало влияние."

    " Америка има изключително влияние при разпространението на идеи.....Но ние не винаги използвахме добре това влияние. Често го използвахме, за да прокарваме нашите специални интереси..."

    "Съществува истинско бойно поле на идеи. Но в голяма степен то не е такова, където доказателствата и теоретичните постановки и на двете страни внимателно се преценяват. Това бойно поле е на "убеждението", на "предразполагането", на опитите да не се достигне до истината, а да се разбере по-добре как се формират възприятията на обикновените граждани и да се окаже влияние върху техните възприятия"

    "Америка преследваше погрешни цели. Ние изгубихме пътя си."

    " Видяхме как властимащите манипулират обществените възприятия с призиви за честност и ефективност, докато реалните последици носят изгода единствено на тях."

    "... Това безусловно обещание ,свобода и справедливост за всеки (съдържащо се в сутрешната клетва на учениците пред знамето на САЩ) е една от основните ни ценности, в които се кълнем..... В най добрия случай ние сме страна, където господства закона. Тези ценности са базови за разбирането ни за мястото на Америка в света. Ние ги защитаваме пред другите страни. Въпреки това рядко се придържаме към онова, което клетвата наистина означава. Тук  трябва да поставим и още по-големия въпрос- дали Америка наистина спазва своите обещания? "
    
     " ....днес гордото твърдение "справедливост за всеки" е подменено с по-скромното твърдение " справедливост за онези, които могат да си го позволят". "

     " Класически пример е как хората от единия процент убедиха останалата част от обществото, че онова, което е в техен собствен интерес, е в интерес и на всички останали."

     " Смятам, че  тази страна ( САЩ ) би могла да тръгне по друг път и да възстанови фундаменталните  принципи на справедливост и възможности, на базата на които тя беше създадена......Преди 4 години имаше момент, когато повечето американци имаха дързостта да се надяват......,но тенденциите се влошиха. Днес надеждата едва мъждука."


                      ДЖОУЗЕФ СТИГЛИЦ - Нобелов лауреат по икономика за 2001г от САЩ



                Днес ние ставаме свидетели как онези  отвъд океана са си присвоили правото единствени да определят кое е морално и кое не....Всеки може да си въобрази, че има право да го прави. Особено, ако разполага с властови и силови ресурси в същото това време. Само, че лесно е да раздаваш морал наляво и дясно, когато се отнася за другите, без да се замисляш какви си ги вършил и вършиш пред очите на целия, вече образован и не глупав свят!
                Ако Обама подценява аудиторията, на която говори, това си остава за неговата сметка! Независимо че корените му са отвъд океана, там в Африка, в някогашния резерват за свежи роби, толкова "необходими" на краварите (каубоите) някога, този човек е успял да възприеме маниерите и начина на мисленето им. Днес, запасал двата барабанлия на кръста се надява да предизвика Путин на  краварски дуел по старите, на дивия Запад, правила! Надява се да стреля по-бързо от него и така "правдата да възтържествува" (по американски)!
               Светът помни, как беше нарушен суверенитета на Гренада от Рейгън или на Ирак от Буш!! Те го направиха напълно "демократично"!! И светът научи, че това е  " в реда на нещата" и "в защита на демокрацията"! "Демокрацията" се  "защитаваше"  в Куба, Виетнам и особено в Чили, напълно "законно" и "демократично". Диктаторът Пиночет беше "добър" диктатор, но Кастро беше "лошият" диктатор и тези във Виетнам, също! Рейгън, избил в Никарагуа ей така, само защото мразел комунистите десетки хиляди никарагуанци, е "добър", велик и тачен   "демократичен диктатор"! Особено когато с  манталитета на току що излязъл от обора си кравар, още със слама по дрехите, смаза законното правителство в Гренада пак ей така, защото то  не му харесвало! Като отявлен пладнешки разбойник нахлува в суверена държава, воден единствено от "демократичните" си принципи! Алиенде, Джон и Робърт Кенеди  бяха пожертвани пък , защото тази страна не харесваше демокрацията, която искаха да наложат на света!...Бог да ти е на помощ, ако размътиш интересите на тия отвъд океана, защото те не са държава, а общност без минало и още повече без бъдеще, обединени от страстта да плячкосват още от времето, когато са се преселили върху индианските земи!   
                Днес сме свидетели как търсенето на суровини прави краварите отвъд океана нетърпеливи и изобретателни! Как се хващат за кобура и бързат да стрелят първи! Как "разделяй и владей" е вкоренено в кръвта им още от времето, когато са били аутсайдерите на Европа и единствено това са научили навремето от  колонизаторите и нищо позитивно от нейните мислители и Гении! Страхуват се да не изпуснат хегемонията си над света, защото тогава няма  да имат тази възможност да плячкосват повече и ще се разпаднат по същата причина, която ги  събра преди 2.5 века!
               Интересите на ЕС и Русия са съвпадали винаги, но един мощен съюз от Атлантика до Урал, а защо не и по-нататък, би бил пагубен за краварите отвъд океана!
              Ето това е причината тези кравари днес да бързат, да ни учат на морал и ни карат славяни със славяни да си бодем очите против нашите и общоевропейските интереси! Още повече за  да си останат "великият" арбитър, който да прибира дивидентите от това, за сметка на нас! Да ни владее още по-силно, отколкото  това му се отдаваше до сега! И НАЙ-ВЕЧЕ ДА СЕ ДОКОПА ДО СУРОВИНИТЕ! Но Русия не е беззащитната и смазана от колониализма Африка и умее да  защитава интересите си! И не само своите, но и на ЕС, който просто не смее да се отскубне от хегемонията на презокеанския си господар, противно на интересите си! Но Русия може да си го позволи и ще го направи!....От това ние, Украйна и ЕС бихме спечелили най-много, а светът би станал съвсем друг и  неузнаваем, защото основният човешки морален и умствен капитал на човечеството е създаден и се твори непрекъснато именно от Атлантика до Урал! Гангстерското поведение , алчността и жаждата за плячка се роди и генерира там, отвъд океана. Но ако това беше възможно да се осъществи и живее на Индианската, чуждата земя или сред аборигените, в останалият образован свят този примитивен подход ще претърпи провал!
            

                                                                                                В. Дедински 

Няма коментари:

Публикуване на коментар