сряда, 19 март 2014 г.

КИЕВСКАТА СКОТОБОЙНА


      


        " Но много хора смятат, че деформациите във външната политика са дори още по-скъпи.По-убедително оправдание на войната в Ирак беше привлекателността на иракския петрол вместо декларираното от Буш намерение да се премахне един диктатор ( и може би огромните печалби, които биха натрупали привържениците на Буш, вкл. корпорацията "Халибърн" на вицепрезидента  Ричард Чейни) !"

        "Няма ограничение и за авантюрите, които можем да предприемем. Корпорациите и предприемачите очакват само да печелят!......За американските предприемачи военните създадоха златно находище, което е отвъд нашите представи!"

       " Единият процент, който формира нашата политика, не само деформира икономиката ни, не правейки онова, което се очаква да прави, за да се постигне единение между частните и обществените стимули, но също и стимулирайки онова, което не трябва да прави."


                                                                                     ДЖОУЗЕФ  СТИГЛИЦ


        Както е казал народът ни " За едни сватба, за други брадва"! Днес всеки участвал в тази скотобойна инкасира за себе си последствията от нея! Има си хас някой да се сети и помисли какво ли правят близките на тия, които ги избиха като скотове в онази среднощна вакханалия.100 невинни трупа, натръшкани в името на "демокрацията"!
       Гледам ,че има "легитимен" министър-председател, временен "президент". Има Обама, има Катрин Ащън, има и Барозу. Все хора загрижени за Украйна! Та от "грижите" по нея  не им остава време да се сетят за горкичките хорица, които оплакват близките, станали курбан на тия пусти  "ценности"! За много от тях живота им вече няма смисъл. Поне някой да беше отишъл на крака при тях и да ги поуспокои, да покаже съпричастност към тяхната скръб! Да покаже човещина, " Ценностите" няма да ги утешат толкова, колкото този чисто човешки жест! Поне един национален траур да бяха организирали!.... Ей това властта, вярно много развращава! Всички "легитимни" много бързо забравиха как станаха такива!
        Първото нещо, което трябваше Обама да  свърши в ауденцията си с този "легитимен" министър-председател преди да го прегръща и целува, бе да му поиска списъка с имената на тези, които организираха и разстрелваха като скотове за кланица онези долу на площада, тръгнали да искат от Запада тия прословути "ценности".
        Майката на убития 21 годишен студент от Киев въобще не се интересува какво ще решава днес Г-7. Нито от чиновническото поведение на Катрин Ащън. Тя има само едничко желание от тия чиновници. Да ѝ посочат убийците на детето ѝ! Да ги изправят пред съда и да си получат заслуженото.
        Ако Обама, Катрин Ащън и Барозу уважават майката на това разстреляно от упор момче и искат тя да им повярва в тяхната искреност, че действително са носителите на тези ценности, трябва да намерят начин преди всичко останало, с което се занимават в момента, да го сторят. И докато това не стане светът ще ги смята че са станали, волю или неволю, косвените виновници за тази ужасна касапница. На площада в Киев непрекъснато висяха емисари, пратени от тези тримата, за да "следят " събитията и няма как след като това им е била задачата да пропуснат кога, как и от къде се появиха тези снайперисти. Та те в същата вечер пак бяха там и " помагаха" да се подпише прословутото споразумение между властта и опозицията, за да се свали напрежението! Светът за пореден път ще се убеди в демагогията на тези, които "искрено" се "борят" за налагането на всякакви "ценности" по света!
          Дали стрелят в Далас или Киев, снайперистите ги пращат едни същи! Онези, които никога не губят. Те не се интересуват от общочовешките морални ценности, а от онези които на всяка цена трябва да влезнат в джоба им!
          Колкото и да умуват чиновниците от Г-7 няма да измислят нищо съществено за бъдещето на човечеството, защото са зависими от тях. Ако не мислят  и решават "правилно" ще ги сполети съдбата на Алиенде и братята Кенеди! Те тия снайперисти не са измислени за черните ни очи.
           Бъдещето на света зависи от това дали човечеството е способно да надене усмирителни ризи на тези супер алчни господа и ги вкара в лудницата, където им е мястото. "Тревожното е, че в опита да поискат за себе си несправедлив дял от облагите на тази система ( капиталистическата), тези от единия процент може да покажат склонност да разрушат самата система, за да задържат това, което имат."- Д. Стиглиц
          През есента на 1962г светът "прескочи трапа." Да плюем в пазвата си да не ни се наложи пак да го правим. Бедните могат да се нахранят и не са проблем, но богатите никога не се насищат и това е проблемът на човечеството, а  както казва О' Хенри в един негов разказ, конят може да носи само един ездач и торбата със заграбеното злато. Нищо повече!
     


                                                                              В. Дедински

Няма коментари:

Публикуване на коментар