вторник, 29 април 2014 г.

ПАРТИИТЕ У НАС КАТО СРЕДСТВО ЗА ПРЕПИТАНИЕ


              "Един друг свят е възможен.Ние можем да създадем общество,което да съответства много повече на нашите фундаментални ценности,с повече възможности,с по-висок общ национален доход,по-силна демокрация и по-висок стандарт на живот за повечето хора"

             "В някои страни политиците могат да бъдат купени."

              "Политиците имат стимул да прегърнат идеи, които служат на богатите."


                                                                                                   ДЖОУЗЕФ СТИГЛИЦ,лауреат на Нобелова награда по икономика,главен икономист на СВЕТОВНАТА БАНКА,председател на Съвета на икономическите съветници при президента КЛИНТЪН,преподавател в Колумбийския университет на САЩ




               Обществото ни жадува за този "ДРУГ ВЪЗМОЖЕН СВЯТ" (http://dedinsky.blogspot.bg/2014/04/blog-post_28.html?spref=tw), описан от Стиглиц и посочил ни и  най-малките детайли как може да се постигне, стига да има воля и смелост за това...Не очаквайте обаче, че която и да е партия днес в България  ще прегърне идеята за реализирането му. Колкото и да леят крокодилски сълзи и  да се мазнят пред нас преди избори. Колкото и да ни убеждават, че денонощно работят и мислят за нас- единствено само за нас и нашия хал, та чак сън ги не хваща! НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА ВЪДИЦАТА ИМ!!  Партиите в България дори и не смеят да помислят за тази ерес! Да не са луди. Да си изядат хляба. Само от подзаглавието от анализа на СТИГЛИЦ, от къде трябва да се започне с реформата на сегашното ни общество:  "ОГРАНИЧАВАНЕ ИЗЛИШЪЦИТЕ НА ВЪРХА",всяка партия се разтреперва от ужас! И когато ви говорят как всички работят за благото на обществото, въобще не смейте  да помислите и за минута, че някой ще тръгне да го осъществява на практика.
          И така, да започнем  да  ги анализираме подред на номерата заедно с лидерите им:
          Бойко много добре познава манталитета на силните на деня. Та той цял живот е лягал и ставал с тях. Само в тоалетната не е влизал заедно с някой от тях! Те вливат в жилите му свежа кръв, онази синята на аристократите! Без тях е нищо- едно обикновено момче от Банкя, дето кучетата го препикават нощем, когато се прибира без служебната  си кола!А ,че е патологичен    властолюбец всеки го знае. Ако не е до тия, които командват парада и не ги обслужва просто не е на себе си. Не се чувства комфортно. Нещо му липсва. Просто олеква, не си "тежи" на мястото! Та тази му "власт" на Бойко минава през джобовете на 1% българи. Щом е успял да ги напълни тия джобове ние няма защо да ходим до урните. 1%  ще му я купи и подари от благодарност по случай рождения му ден за добре свършена работа. Колкото и да го плюем този алчен капитал, той си има и положителни черти в характера. Никога не бърка с инвестирането и не хвърля на вятъра парите си! Та в най-тежките  ни години, когато "лумпените" се палеха от "глупост", Бойко вадеше по 100 милионера на година.  Меркел му завидя! Бяхме отличниците в Европа! Всички му дишаха праха! Друго си е да си най-близко до хранилката! Не току така се става "първа политическа сила"! Не чакайте от Бойко да се засили и започне да уйдисва на акъла на Стиглиц! Дянков къде къде е по-начетен от него, пък и да си разваля дослука с 1%!...Хайде холан да не би чавка да му е изпила ума!
           На Станишев  и сега на Нинова им е по-сложна работата. Хем трябва вълкът да е сит, хем агнето цяло! Хем не бива да стават от мястото си до хранилката, защото веднага ще седне някой друг гладен там. Хем трябва да поддържат заблуден електората си, че са новият  Димитър Благоев, Георги Кирков и Георги Димитров, взети заедно. Държът се   здраво за пеша на 1% като Бойко, сакън да се пуснат, но го правят със затворени очи! Мислят си  като малките деца, че така   електората им не ги "вижда" какви ги вършат! Вживяли се е в ролята на майката, която вика на доведеното си дете: "на ти дебел комат да умреш", а на завареното: "на ти тънка филийка да растеш"!
            " Реформаторският блок", а и всякакви формации,които се пръкват периодично в този политически спектър, винаги са пълни с изхвърлени извън борда, успели да се докажат на практика всички до един като 100% импотентни  "политици". Толкова са некадърни, че един клип, който да ги представи пред избирателите не са в състояние да измислят! Впрочем този, който са изплагиятствали ги представя най- добре! Пребоядисани демократи, правещи същото от липса на фантазия и от простотия с паметниците, дори и на тези, които са загинали за тази, с която се кичат те днес! Проводници на лъжедемокрация,подплатена с чужди интереси, често не съвпадащи с тези на България, защото нямат капацитета да правят своя политика в интерес на народа ни! Пропити от злоба и сляпа ненавист срещу всеки другомислещ !......Кой си беше кадърен, се сдоби  с парче от баницата навремето, кой си беше некадърен си остана с празни ръце гладен! Сега всички тия тримерят и ката ден мечтаят и се молят на Бога за местенце до казана срещу хотел Радисън, а не дай си Боже да ударят джакпота за този в Брюксел! Такова плюскане на корем  ще пада, та европейците най-после ще разберат какво значи  гладен българин! Черпаците им са все едни големи,  големи и излъскани, та заслепяват очите, когато Слънцето ги огрее! Така здраво ги стискат с ръцете, като че са златни.... Всичко изглежда от прекрасно по-прекрасно, но лошата новина е, че местата около тия казани са кът, а гладни колкото щеш. Като в колизеума  на древен Рим. Запазените места са само за богопомазаната аристокрация. Тази, която знае как да угажда и слугува на владетелите. Плебеите са долу при простолюдието. Ето защо за да се добереш до казана се иска чалъм. Не е достатъчно само да си гладен!
             Ето виждате какви тежки проблеми за решаване стоят пред нашите партии, с какви ежедневни проблеми се сблъскват непрекъснато, жизнено важни! То благодарност няма на тоя свят, брей.  Капризи само! Сега пък "друг възможен свят" му се приискало на електората! Дрън, дрън. Цял живот се бъхтиш из партийните централи за едното парче хляб, а тия готованци все недоволни! Накрая  ето ти и отплатата!
              А магарето затова е магаре, за да го яхат и държат здраво юлара  му! То от Бог си е така създадено! Да тегли цял живот и да си умре като магаре!......Така му се пада като е магаре!
            За да не би случайно някой да ни сбърка с магарето и помисли че сме глупави като него, на нас ни остана да си го обясняваме този "друг свят" един на друг и да показваме колко ни е ясен той! Така поне демонстрираме  интелигентност в собствените си очи и показваме на околните колко сме умни и начетени! Колко ги разбираме ние тия глобални проблеми! Не пропускаме книга, излязла на нашия пазар от печат по тази тематика! Толкова сме любознателни! Просто ни е в кръвта!

                                                                  В. Дедински
                                                   

Няма коментари:

Публикуване на коментар