понеделник, 21 април 2014 г.

ЛЪВЪТ СЕ ГОТВИ ЗА СКОК




   " ВЪПРЕКИ ТОВА С ПРОВАЛА НА  КОМУНИЗМА СТАНА ОЧЕВИДНО ДА СЕ ПРИЕМЕ,ЧЕ ЗА ВСЕКИ ОСВЕН ЗА ПРЕДАНИЯ ИДЕОЛОГ ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ИМА ДОМИНИРАЩА РОЛЯ В ИКОНОМИКАТА........ИДЕЯТА, КОЯТО ПРОПОВЯДВАМЕ ТУК- ЧЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЪЩЕСТВУВА БАЛАНС МЕЖДУ РОЛЯТА НА ПАЗАРИТЕ,    ДЪРЖАВАТА И ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО, - ЕВОЛЮИРА ПО СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕН НАЧИН"

                                                                                          Д. Стиглиц                               
                                                                           
      Това е рецептата за общество, което Стиглиц  описва като реално, с експлоатация сведена до минимум и едър капитал с намордник и къса каишка, работещ като послушно домашно животно само за благото на общество: "....където съществува усещането за обща съдба  , всеобщ ангажимент за предоставяне на възможности и справедливост, където думите "свобода и справедливост за всеки" наистина са онова, което значат, където приемаме сериозно Всеобщата декларация за човешките права, която подчертава не само значението на гражданските права, но и на икономическите права на обикновените граждани "

      А мечтата му е: " Да имаме държава и общество, които служат на всички хора - работещи в съответствие с принципите за справедливост, честна игра и равни шансове,- не става от само себе си . Някой трябва да се погрижи за това"

      "Огромното мнозинство страда заедно! Онези на върха- единият процент- живее различен живот. "99-те процента" опитват да "изковат" нова коалиция- едно ново чувство на национална идентичност, основано не на фикцията за универсална средна класа, а на реалността на икономическите вододели в нашата икономика и в нашето общество."

                                                                              ДЖОУЗЕФ СТИГЛИЦ- Лауреат на Нобелова награда по икономика,председател на Съвета на икономическите съветници на Клинтън,главен икономист на СВЕТОВНАТА БАНКА, преподавател в Колумбийския университет по икономика в САЩ


       Като чета тези редове се питам може ли тази реална мечта на Стиглиц  да я осъществим у дома, в България? Още повече, че едва ли някой би се усъмнил, че този "безумно добър икономист" според Пол Кругман   не е от ранга на Корольов и фон Браун в областта на икономиката. Достатъчно е "предприятие"- държава, където да се конструира такава "ракета", за да ни пренесе в обществото, описано по-горе. Съмнявате се в способностите на Корольов или фон Браун, че "конструкцията" им е утопична и на  нищо не е способна???
        Та  ПЪРВОТО условие и може би най-важното, според Стиглиц е наличието или създаването на МОНОЛИТНО гражданско общество- съставено от неговата научна , академична и производствена интелигенция, обикновените граждани, узрели за такова общество и всички онези трудови хора, претворяващи благата в реалност. Цялата тази маса от хора трябва някой да ги организира, сплоти и насочи в правилната посока, защото това " не става от само себе си",отбелязва Стиглиц (и в никакъв случай  не веднага) и не под формата на някаква идеологическа партизанска партия! Това е маса от хора с различни интереси и способности, различни възгледи за устройството на света, но всички до един са третирани като мулета от 1% и ограбвани като общество в днешните ни дни, без значение дали са червени, зелени, сини пембени, виолетови и не знам какви си още !И ако истинското муле няма капацитета и възможностите да промени съдбата си, то човекът е срамота да се вживява в ролята на глупаво, безропотно муле и продължава да носи на гърба си тези "работливци" от 1%, защото има мозък и  той може да му помогне да промени съдбата си!    Ето това  е НАЙ- ВАЖНОТО, КОЕТО МОЖЕ ДА СПЛОТИ ТОЗИ КОНГЛОМЕРАТ ОТ ИНДИВИДИ В ОБЩЕСТВО,СПОСОБНО ДА ЗАЩИТИ ИНТЕРЕСИТЕ СИ !Защото ЗАЕДНО МОЖЕМ МНОГО ПОВЕЧЕ! А,ЧЕ "РАБОТЛИВЦИТЕ" МОГАТ САМО ТАКА ДА СЕ НАКАРАТ ДА СЛЕЗНАТ НА ЗЕМЯТА И С ПОТ НА ЧЕЛОТО ДА "ИЗКАРВАТ" БОГАТСТВОТО СИ, Е ИЗВЪН ВСЯКАКВО СЪМНЕНИЕ! Естествено второто, което се налага от само себе си е ВСИЧКИ ДА ЗНАЯТ И ПОМНЯТ,ЧЕ 1%  НЕ ИСКА ДА Е ТАКА! СЪПРОТИВАТА И ВОЙНАТА ЩЕ БЪДЕ БЕЗ ПРАВИЛА, БЕЗЧОВЕЧНА И ПРОДЪЛЖИТЕЛНА!ЕДРИЯТ КАПИТАЛ НЕ ОБИЧА НЯКОЙ ДА МУ СЛАГА НАМОРДНИК НА МУЦУНАТА И ДА ГО ДЪРЖАТ НА КЪСА КАИШКА!....РАЗВЪРЗВА КИСИЯТА СИ И С НЕЯ КУПУВА РЕНЕГАТИТЕ И ПРОДАЖНИЦИТЕ! АКО И ТОВА НЕ ПОМОГНЕ, ВИНАГИ TOЙ СПРЕТВА ОРГАНИЗИРАН ХАОС В СТРАНАТА НА ТОЗИ,КОЙТО СЕ МЪЧИ ДА ГО НАПРАВИ ПОСЛУШЕН КАТО ДОМАШНО ЖИВОТНО,РAБОТЕЩО ЗА БЛАГОТО НА ОБЩЕСТВОТО!........И най-сплотеното гражданско общество МНОГО ТРУДНО ЗАПАЗВА БОЙНИЯ СИ РЕД в такава ситуация! Спомнете си КАКЪВ ХУБАВ ХАОС спретнаха на ДЕМОКРАТА АЛИЕНДЕ,след което му пратиха един"ДОБЪР" ДИКТАТОР, ЗА ДА "ОПРАВИ" ПОЛОЖЕНИЕТО! А през същото това време изтребваха с настървение "ЛОШИТЕ"  ДИКТАТОРИ из джунглите на Виетнам!Когато трябва  НАШАТА "ДЕМОКРАЦИЯ" да се защити и "добрите"ДИКТАТОРИ"са много полезни!
       Наличието на такова общество ще вкара в пътя държавата и укроти пазарите с баланса, който ще осъществи и контролира. 1% просто ще трябва, колкото и да не му се иска, да се подчинява на правилата под контрола на това ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО! В КИТАЙ ролята на ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО играе ККП....и постига 10% икономически растеж годишно!
      Този безумец, който се нагърби с тази мисия на организатор и обединител трябва да бъде опитен играч, врял, кипял и узрял за тази непосилна, но свещена мисия. Добрата новина тук е тази, че зад него ще стои цялата интелигенция с огромния си интелект, срещу който капиталът изглежда смешен! А у всички останали ще съществува " усещането за обща съдба, всеобщ ангажимент за предоставяне на възможности и справедливост, там където думите " свобода и справедливост за всеки" наистина са онова, което значат..."
      Днес се заражда едно движение в България, с водач, който е врял и кипял в казана на политиката много дълго време. Дали е "уврял", " узрял" и "изпекъл" там, предстои да видим. Но един път и то първия е задължително да му повярваме! Ако съм разчел правилно неговите намерения да си сложи главата в торбата, заглавието ще излезе вярно. Тогава думите на Левски с пълна сила ще зазвучат и днес: "Ако спечеля, ще спечели цял народ, ако загубя, губя само себе си." Ако съм се излъгал в него и се окаже, че е най-елементарен интригант от рода на всички ония, които ни дойдоха до гуша с тъпотиите си и пълзенето, подобно на дъждовници, хамелеони и други влечуги, с което   уреждат   мизерния си животец на наш гръб, проклятието на един цял народ ще му бъде чак до девето коляно!
      Ако "бляновете", които си пиша тука ей така, "защото си нямам друга работа" се окажат, че не са блянове, а действителни усилия, нека си спомним какво е записал в тефтерчето си с много въпросителни Левски. Сега не помня колко са, но има ли значение:         "Народе.....????"... И стиха на дядо Вазов: "Бавно и полека, народът порасна с няколко века!"
      А Цветан Василев, ако си въобразява, че с пари ще може да си купи такова "удобно"  общество ,начело с Николай Бареков, това само издава височината на камбанарията му!

                                                                            Венелин Дедински



     PS:   Оказа се, че още не е назрял моментът за създаване на такова общество у нас. Може би под въздействието на монетарната диктатура в Гърция това ще се осъществи по-напред там!.....Лидерът, който афишира, че ще поведе хората към това ново БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ  се оказа проскубан пес, жалък катерач по стълбата на Смирненски!......Това влечуго употреби БСП, за да натрупа капитал, без ни най-малко да се погрижи за бедните и онеправданите, гласували с доверие и надежда за него и така се оказаха излъгани най -брутално и без всякакви скрупули от този пладнешки разбойник! 
       

     
       Мечтата ни се отлага до появата на следващия лидер и узряването на нашето общество за променените реалности в света на обществените отношения! ДАЙ БОЖЕ ТОВА ДА Е НЯКОЯ ОБНОВЕНА ФОРМАЦИЯ ОТ МОТИВИРАНИ ХОРА, ГОТОВИ ДА ЗАЛОЖАТ ГЛАВАТА СИ ЗА ТАЗИ КАУЗА или МОЖЕ БИ ПЪК ТОВА ЩЕ ДА Е НОВИЯТ  НИ  ПРЕЗИДЕНТ!КОЙ ЗНАЕ?Казва ли ти някой?
                                                                                            01.02.2016г.




                                                                    Венелин Дедински
                                                                       

                                          

Няма коментари:

Публикуване на коментар