Google+ Followers

четвъртък, 27 февруари 2014 г.

ТРЕТИ МАРТ


                                                           "СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ"                                                                    ТРЕТИ    МАРТ
           Обикновено на този ден, ние българите си спомняме за загиналите  Априлци, кланетата в Батак,Братцигово, Перущица...и Стара Загора по времето на войната, заедно с нейното опожаряване, Илинденското и Преображенското въстания. Разбира се  и за 110 000 руски офицери и войници, загинали във войната през 1877 и 1878г.Отдаваме заслужена почит към румънските и финландските войни загинали в нея. Гордеем се с героите на  Шипка и Стара Загора.
           На този ден, пък и в останалите от годината винаги в съзнанието ни трябва да има място и за онези българи, които са предпочитали ятагана пред игото през цялото това време от 500 години, когато нашественикът е "присъствал" по нашите земи! Да не говорим за масовото избиване на нашия народ по време на нашествието от тия малоазийски орди,стъпили на Балканския полуостров! Единствено благодарение на  горите и планините сме успели да съхраним нашето племе до санитарния му минимум,състоящ се по-малко от милион българи! Да не говорим за безвъзвратното унищожените ни велики  владетели, превели нашето племе през вековете от бреговете на Волга, до бреговете на Дунав и Черно море, създавайки първата държава на континента,споили умело и племената, заварени на това място заедно с традициите и културата им в един народ, дал много на света!.......И само късогледец може да изрече, че тази свобода ни е дадена даром!....Едва ли има народ по света, който цели 500 години нито за миг не се е примирявал със статуквото, наложено му от вън. Борел се и е давал жертви непрекъснато през този толкова дълъг период, в името на своята независимост. Колко лични драми  на поколения българи от това "присъствие", мълчаливо преглъщани и тихо оплаквани са останали забравени, мъката им е неизпята. Проклятието от безсилието и безнадеждната им участ, не чути. Ето пред тези огромни жертви, страдания и унижения, давани като курбан от народа ни за своята независимост цели 500 години, трябва да се преклоним днес! Те всичките са може би много повече от ония, които е давал за свободата и независимостта си който и да е друг народ по света. А ако добавим и това, че само за 100 години колонизация, латиноамериканските   народи  загубиха своя език, идентичност и култура, то героизмът и подвигът на нашите предци става титаничен, уникален и единствен....И който посмее и се опита днес да напише ред срещу тази истина, да я омаловажи или отрече тотално, нека знае, че потомството му до девето коляно ще носи срама и проклятието от низостта, с която е дръзнал да го направи! Да знае, че ще се нареди до всички ония българи-мекерета,като Хаджипенчович,"българин" от състава на съда, произнесъл присъдата над Левски, без дори нито едно възражение от тяхна страна! До този предал, доброволно и подло Бенковски! До тези, накарали Батачани да предадат доброволно оръжието си на заптието Али Барутанлията и неговите главорези! До тези българи, които по своя инициатива заловили Захари Стоянов, след като турската потеря се отказва да го преследва повече, защото станало много късно и се изморили!..... За да докажат, колко са "по-умни" от потерята,завели веднага, още посред нощ, комитата при турския управник в Тетевен!.... До папукчията българин, отказал да  направи на бунтовника едни цървули,  останал бос от дългия преход, само защото бил"чапкънин", въпреки заповедта на турчина-управник, който все пак го съжалил от окаяният му вид и още много като тях, за жалост!

             Нека всичко написано тук да се помни и брани вечно от фалшификатори. Да се пази чисто и неопетнено за идните поколения! Заради законното им право на гордост, заради законното им право на самочувствие, че са продължение на един корав и велик народ.
            Накрая нека управниците ни от двете страни на границата с комшиите да знаят! Да лягат и стават с това, че  еднакво мразим робията и неканените гости! Еднакво държим ние да сме си сайбиите в нашите къщи! Еднакво чуждото не щем, но и нашето не си го даваме!
               И никога тия управници да не допускат нечестиви, хегемонистични  мисли в главите
 си! За блянове по Османската империя! За мисли, които заменят истината, като тая с "присъствието" на поробителя! Дядо Вазов си го е назовал точно това "присъствие"!..... Да търсят начини да ни ги налагат, правейки ни на  будали за свои интереси!


                                                           В. Дедински