четвъртък, 13 февруари 2014 г.

ХИЩНИЦИТЕ И ЧОВЕКА





     "Разказите на Хорейшо Алджър за хора, издигнали се от дъното до върха, са част от американския фолклор."

      "Хората от единия процент лесно печелят богатствата, но правейки това, те не  осигуряват на 99-те процента нищо, освен безпокойство и несигурност. По-голямата част от американците не са спечелили нищо от икономическия растеж на страната."

       "Тревожното е, че в опита си да поискат за себе си несправедливо голям дял от облагите на тази система (капиталистическата), тези от единия процент може да покажат склонност да разрушат самата система, за да задържат това, което имат."

       "Но за младите indignados  и за протестиращите навсякъде по света капитализмът се проваля в опита си да произведе онова, което бе обещал. Той създава точно противоположното- неравенство, замърсяване, безработица и НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ВСИЧКО- деградация на ценностите до такава степен, че всичко става възможно и никой не е отговорен.
"
         "Икономическия елит настоява за създаването на рамка, която да му носи благо на чужд гръб, но икономическата система е тази, която е нито ефективна, нито справедлива."   

                                                   ДЖОУЗЕФ СТИГЛИЦ-Нобелов лауреат по икономика за 2001г.

                                
                                        ХИЩНИЦИТЕ И ЧОВЕКА
      

     Хищните зверове никога не могат да разбират Човека, особено двукраките, че не иска да живее според техните закони, властващи в джунглата, колкото и той да полага неимоверни усилия да им обясни това на човешки език!
      И за да не бъде изяден от тях докато върши това днес, Човекът или трябва да ги сложи в клетка, или да ги опитоми и превърне в полезни нему домашни животни,които да му служат послушно за неговото благоденствие, или да неутрализира заплахата им  като създаде свое общество, както веднъж вече е направил в зората на своята еволюция, където те няма да присъстват!...Нека си припомним, че слизайки от клоните някога ,Човекът напуска маймунското егоистично общество поради подобни страхове и създава свое доста по-съвършено ,което му помага да се отскубне от хватката на природата и нейните закони. Престава да бъде "целесъобразен" вид от веригата, контролирана от нея и поддържаща живота на Земята! Изправя го на 2 крака! Превръща го в ЧОВЕК и му създава предпоставки да стартира овладяването на Земята!
        Днес е настъпил подобен повратен момент в човешката еволюция! Неимоверно развитият разум на Човека ще му позволи много по-успешно и по-мъдро от някога да създаде онова  ново общество , в което да се разграничи от новите хищни човешки мутанти, застрашаващи съществуването му по аналогичен начин! Там те ще отсъстват или ще бъдат опитомени за да служат на Човека!
        Няма съмнение, че  това ново общество ще открие  много по-широки хоризонти от днешното капиталистическо, "маймунско", което ни връща  при онези, които сме напуснали някога  и ни внушава, че трябва да приемем пак този примитивен начин на живот, заедно със законите му! 
        Щом веднъж го е направил, още по-успешно ще го направи и днес, защото това е следващата стъпка по пътя на неговата непрекъсната еволюция! Цялата ѝ история от началото, та до наши дни ни доказва по безспорен начин, че Човекът е вървял напред независимо от трудностите, планините от препятствия и огромните жертви, които е правил в името на нея!Независимо от променливия успех, с който Човекът е вървял напред никога не е спирал и няма да спре насред път!Това не може и не иска да го разбере капиталът!Колкото и мощна да е пропагандната му машина!Колкото и успешно да е сринал до основи съпротивителната сила на човешкия мозък,това е факт неподвластен нему и натъпканата му кисия!Този факт ще го прати в музея при всички ония сечива,с които си е служил Човекът от каменната ера, та до днес!Някога нашите потомци ще се дивят на простотията и примитивизма му,както ние се усмихваме снизходително днес на камените му сечива,с които си е служил някога!
       Днес продажбата на човешки роби от близкото минало и тяхната безогледна, безмилостна експлоатация,третирането им като най-обикновено домашно животно, ни изглежда съвсем примитивно, грубо и безчовечно. Предизвиква  у нас гняв и недоумение от това, че такива унизителни за човешкия род взаимоотношения между хората са били възможни и са се приемали от  тогавашното безмисловно общество като нещо съвсем естествено и "законно"!
      По същия начин нашите потомци ще се отвращават от примитивния ни начин на мислене, допускащ унизителната за Човека експлоатация и правилата, наложени и контролирани от капиталът за да може това да се толерира, приема за "законно" и напълно естествено от подобното ни, безмисловно общество днес!
       

Няма коментари:

Публикуване на коментар