вторник, 25 февруари 2014 г.

ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА


    "Но протестиращите поставиха въпроса дали ( в обществата ни) има РЕАЛНА демокрация."

      "Все повече изглежда- и това важи особено за САЩ,-че политическата система е по-близка до принципа "един долар, един глас", отколкото до "един човек, един глас"."

       "Но проучванията на общественото мнение непрекъснато показват, че има големи различия между онова, което искат повечето гласоподаватели, и онова,което им дава политическата система!"

       " Ние имаме едно голямо предимство- живеем в демокрация-но това е демокрация, която все по-малко отразява интересите на мнозинството от населението!"

                                      ДЖОУЗЕФ СТИГЛИЦ -САЩ. Нобелист по икономика за 2001г.
 

                                                      ЗА  ДЕМОКРАЦИЯТА




            Днес мощната пропаганда на капитализма звучи тържествено и с чувство на победител, че демокрацията е нещо отвратително, но човечеството все още не е измислило друго по-добро! Този фалшификат на хитреца Чърчил, пробутан ловко на човечеството още в миналото столетие, триумфира победоносно все още по света! Ако се замислим обаче, виждаме лукавия му пропаганден трик, увит в заблуждаваща лъскава опаковка. Вярно е, че древните гърци  са измислили демокрацията като начин на общуване, но нещото, което е отвратително не е демокрацията, а капитализмът, роден  преди два века в главите на неговите деди, за да колонизират света и накарат да работи послушно за тяхното благо! Така, както е постъпил Човекът още в древността, опитомил онези животни, които и до днес работят послушно за него и са източник на блага!Демокрацията днес служи на капитала само като смокинов лист в горния фалшификат, прикриваща отвратителния му, зверски егоизъм и за заблуда на Човечеството в неговото "искрено" чувство за справедливост!
          Господа,днес вие си дерете гърлата с тази демокрация и си лягате с чувство на удоволетворение, че като истински демократи с всички сили успешно сте я защитили от  недемократичния, тоталитарен социализъм! Колко лесно е да манипулираш Човечеството днес?!....Господа  "демократи", каква демокрация отстоявате днес? Проводници на чии интереси ставате като проповядвате сред нас нейните фалшификати!Ако се замислите малко и се поучите от миналото ще достигнете до прозрението, че истинската е една, а фалшивите са много и всички те до една, са параван на чужди интереси!
         Тази на Алиенде, Франклин Рузвелт и братята Кенеди е истинската. Тя е знаме и светлата идея на Човечеството, неговото бъдеще! Но по нея зверовете на два крака стрелят от  страх и затова не може да оцелее сред нас, в джунглата! Тя обаче е верният път на Homo sapiens по пътя му напред и ще тържествува там, в неговото общество далеко от нея! Готови ли сте да умрете в името на нея, както сториха тези безумно смели мъже??! Като гледам как се карате за кокъла вече 24 години,не ми се вярва!...Та вие не можете да се гледате заради него. Господа български "демократи", идеите събират хората, но кокълът ги разделя. Превръща ги или в кръвожадни зверове, или в послушни пудели!
          Ето защо, САЩ-тази велика "защитничка" на демократичните ценности има други представи за нея и ценностите ѝ! Такива, каквито отговарят само на нейните интереси!  Именно за това шета из целия свят за да ги разяснява , "отстоява" и налага на простосмътните. Учи всички и ни "помага" да я утвърждаваме като политическа система в родните ни държави подобно на "светата инквизиция" и "спасителката"!.... Само, че когато по Уолстрийт тръгнат да протестират срещу точно тази нейна "демокрация" и недоволните хора започнат да строят палатки в знак, че не я искат такава,от каквато тя  има интерес, полицията ѝ ги разгонва съвсем недемократично! Нещо повече, като най-обикновен диктатор тя ѝ дава заповед да събори палатките им в името на нейната,"истинската" демокрация, обслужваща интересите на 1% от гражданите ѝ! Във всички останали страни по света тези действия на правителствата се заклеймяват и дори се свалят от власт,с помощта на нейни емисари.
           Когато обаче нещата загрубеят "демократичните" принципи се сменят с други, не толкова демократични, но съвсем ефикасни! Все пак и "прекаленият светец и Богу не е драг", нали?... Та ако се стигне (не дай си Боже) до там, че президентът вземе да се осмели и реши да възцари истинска демокрация в тази държава, веднага му "показват", че е "сгрешил". Същото става и с главния прокурор, ако "започне да си гледа работата както повелява ВЕЛИКАТА конституция на тази държава."! Нищо ново под слънцето!... Конституцията си е ВЕЛИКА, но държавата САЩ се крепи не на написаното от човеците в нея, а на това, което оцелява в джунглата. Така, че законът " Който стреля пръв е прав" е по-жив от всякога и никога не прашасва  като книгите, защото си е рожба на самата джунгла и по-важното в случая е, че е оцелял в нея, доказвайки своята жизненост, както повелява капитализмът! Тя и САЩ  затова е оцеляла до наши дни!...Благодарение на него! Негодното за живот загива там и няма право на съществувание!.. Естествен подбор! ЖЕСТОК, ама "СПРАВЕДЛИВ" - каква примитивна, животинска философия, родена от свирепия егоизъм, обсебил някога дедите на Чърчил!?
           Когато истинската демокрация, за която светът жадува застраши поне малко интересите на "ястребите" в тази "демократична" държава, тя "забравя" своите "принципи" и престава да "анатемосва" и преследва всички диктатори по света, а само онези, които са "вредни"  и застрашават нейното тотално господство над него! Другите,  "полезните", тя  си ги отглежда и ги праща да свършат черната работа, за да смажат съвсем безцеремонно и брутално тази, истинската, която не отговаря на нейните интереси, без да ѝ пука от когото и да е на този свят. На това му се вика дебелоочие, но ние си имаме още по-хубави комшийски думи,  гьонсурат и тепегюзлук или по-точно, подмяна на истинските човешки ценности с фалшификати! Няма как нещо човешко да оцелее сред такива хищни зверове, скрити зад фасадата  на фалшивата "загриженост" за човешките права, навсякъде по света, но не и такава за индианците и афроамериканците в САЩ! Случаят с Мартин Лутер Кинг не е единственият, но най-фрапиращият! Независимо от патетичното фасадно, официално говорене, тази държава така не успя да разреши и този свой проблем, окончателно и за винаги!...Защото и той противоречи на основните природни закони, определящи взаимоотношенията в животинския свят от джунглата, възприети като естествена норма и  в нейното общество! Носенето на оръжие от всеки в това общество и безконтролната му употреба поради усещането за враждебно обкръжение, царуващо само в джунглата не е афиширане на свободата на личността, а доказателство за току що направената констатация!    Впрочем като се замисли човек по-сериозно за философията на ценностите, записани от това общество в основният им закон някога, трудно може да открие прилика с поведението и начина му на живот днес, камо ли елементарно  желание или воля то да ги съблюдава! Напротив, те си остават лъскавата, примамливата опаковка, съвсем различна от фалшивото съдържание в нея, допълвана  с леещата се денонощно в общественото пространство, подлудяваща, безочливо нахална реклама за него, нямаща нищо общо с реалната действителност!
            Когато човешкият разум, победил природата отдавна, успее да изгради някога  и заживее в свое общество, далеч от джунглата на капитала, той ще  наложи  своите, човешки закони в него. Тогава тази, истинската демокрация, за която Мартин Лутер Кинг, братята Кенеди и Алиенде дадоха живота си, защото искаха светът да престане да бъде джунгла и ненавиждаха законите ѝ, тя ще има право на живот и ще тържествува в него! Тя никога не е била и не може да бъде "отвратителна", както се мъчи да  ни убеждава " великият" английски егоист и фалшификатор ,за разлика от фалшивата, която афишира и оправдава. Пропита от безсрамни интереси и натрапена на Човечеството от дедите му заедно с обществения примитивен, животински, несправедлив и безчовечен строй! Помъчили се за да ни вменят свещената глупост, че е неизбежен и вечен,защото е   "безспорно справедлив и човечен"!


                                                                                           В. Дедински
           

Няма коментари:

Публикуване на коментар