четвъртък, 15 май 2014 г.

ПРОМЯНАТА


                "Неравенството също деформира нашата демокрация.То дава прекомерна чуваемост на малко хора,които могат да си позволят високоплатени лобисти и неограничени дарения за кампаниите и това съдържа в себе си риска да продадем нашата демокрация на онзи,който може да предложи най-висока  оферта."
                                                                              БАРАК     ОБАМА                  

             

                "Позволявайки на неравенството да метастазира без ограничения,Америка избира пътя на разрушението на социалния капитал,дори пътя на социалния конфликт."

          "Една от загадките на съвременното политическо  стопанство е защо изобщо човек гласува. Малко избори на практика се определят от вота на отделния избирател....Действи- телно почти никога не става така, че индивидуалният вот да бъде определящ, т.е. да промени крайния резултат от гласуването. Съвременната политическа и икономическа теория предполагат рационални актьори, съсредоточени в собствените си интереси. Имайки предвид това, продължава да бъде мистерия защо човек гласува. ( Още повече, че ) настоящата ни система изглежда, че действа на принципа "един долар, един глас вместо принципа "един човек, един глас"?"


                                                                             ДЖОУЗЕФ СТИГЛИЦ - САЩ,лауреат на Нобелова награда по икономика,преподавател в Колумбийския  унивеситет в САЩ,председател на Съвета на икономическите съветници на президента Клинтън,главен икономист на СВЕТОВНАТА БАНКА. "Безумно добър икономист"според Пол Кругман

 ........... ( Може би отговорът на този въпрос е в това, че  само по този единствен начин ние можем да узаконяваме  периодически статуквото на 1%, което той си заплаща  с принципа на провеждане на изборите- " един долар, един глас" !" Един човек, един глас" няма как да работи в полза на 1%! Тогава резултатът от изборите ще  наложи волята на обществото над  този 1% от него, а това не е неговото желание и интерес)


        И така вече четвърт век лозунгът за " Промяна на модела" по време на избори все още продължава да служи като червейчето, надянато на куката от въдицата, с която ни ловят като шарани!  Промяната стана още през 1989г и завърши към края на миналия век, окончателно и за доста дълъг период от време, може би съизмерим с този на един човешки живот. Тези, които пееха "Времето е наше" а и някои други, които  не я пееха тази песен, си го осребриха практично и много добре! Ние, които им повярвахме трябва вече да сме поумнели!......Ето как стигнахме до важния основен въпрос, който ни вълнува днес: ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ВЪЗМОЖНА НИКАКВА ПРОМЯНА НА СТАТУКВОТО ? То е бетонирано вече яко от 1%, плячкосали националното ни богатство, създавано десетилетия  наред с лишения и самоотвержен труд от нашите родители....Тук на помощ  ни идва "безумно добрият икономист" : " Провалът ни при тези важни публични инвестиции не трябва да бъде изненадващ. Това е крайният резултат от изкривеното разпределение на богатството в обществото. Колкото по-разделено е едно общество от гледна точка на богатството, толкова по-малко желание имат богатите да харчат пари за общи нужди. Те не се нуждаят от държавата, която да им осигури паркове или образование, или медицински грижи, или лична безопасност. Те  сами могат да си ги купят всичките тези неща. Правейки това, те увеличават разстоянието между себе си и обикновените хора."
      Как мислите, ако помолите Левон Хамбарцумян, Цветан Василев, Васил Божков, Георги Гергов, Емил Хърсев и много по-богатите 1% българи, които получиха от държавата толкова много субсидии под формата на "рента" , да отделят известен процент от нея  за инвестиции в иновации, образование, инфраструктура, ще го направят ли? Не само, че няма да го направят, но ще ви отговорят, че тази "рента" те са си я получили напълно "законно" срещу "положения" труд и тя е вече тяхна "законна " собственост, с която те решават как ще разполагат!.....Тук Стиглиц пак ни идва на помощ и ни помага да разберем защо тези господа са "прави" и ние нямаме никакво основание да разсъждаваме по друг начин, различен от техния: "  По- рано в тази глава (3)  и в Глава 2  видяхме как правилата на играта помогнаха за създаването на богатствата на онези на върха и допринесоха за мизерията на онези на дъното.....Когато се чудим как финансистите трупат толкова големи богатства, част от отговора е съвсем прост - те помогнаха да се създадат правила, които им позволяват да се справят добре дори при  криза, за чието възникване са допринесли....банкерите бяха стимулирани да участват в прекомерно поемане на риск, късогледо поведение, измамно и непрозрачно счетоводство. В добри  години банкерите можеха да си тръгнат с огромен дял от печалбата; в лоши години акционерите си оставаха със загубите; а в истински лошите години загубите се понасяха от облигационерите и данъкоплатците. Това беше система на заплащане само с една страна: ези - банкерите печелят, тура - всички останали губят. Но банкерите  разглеждаха тези печалби сякаш са резултат от тяхната гениалност, напълно заслужаваща възнаграждението, с което бяха свикнали."
           " В предходните глави видяхме как политическата система създава пазарите: политическата система определя правилата на икономическата игра, а разположението на игрището е в полза на 1%. Макар и частично, причината за това е, че правилата на политическата игра също се създават от 1% ."
             Всичко това води до стремежа на 1% да направи така, че каквото и правителство да се сформира, то задължително да бъде слабо, страхливо и контролирано от него! Ако то реши да прави някакви регулации в полза на обществото за сметка на 1%, обезателно те трябва да бъдат козметични, туширащи вълненията в него и естествено задължително да поддържат  разделението в него, генерирайки всякакъв вид противопоставяне! Сдруженията, не дай си Боже да се пръкне едно монолитно и силно гражданско общество, са гибелни за интересите на 1%!  Ако все пак се случи тази "отвратителна" неприятност последното,което  спасява 1% и му позволява да овладее положението, е да спретне хаус в държавата,който може и е в състояние само той да го контролира! Той естествено е неизбежен и добре организиран. Никоя формация, обединила се в името на общата кауза не би издържала и запазила бойния си ред в такава обстановка!( Спомнете си с Алиенде какво стана,след като стана ясно,че интересите на 1% са застрашени)..... Стиглиц споделя мнението си: "Богатите се притесняват от едно силно правителство - такова, което би могло да използва правомощията си, за да коригира дисбалансите в нашето общество, като отнеме от тяхното богатство и го насочи към публичните инвестиции, които биха допринесли за общото благо или биха помогнали на онези от дъното."
        Точно това бе решил да осъществи по демократичен,мирен път най-истинският демократ Алиенде  в държавата си Чили.Интересите на 1% обаче бяха застрашени, след като народът си каза думата на изборите и подкрепи Алиенде. Със спретнатия хаус в страната и  разстрела на Алиенде(той дори се бе отказал и от лично оръжие) от упор след него в президенсткия кабинет, капиталът доказа,че по демократичен,мирен път борбата с интересите на 1% е невъзможна!!Със смъртта си този изключително храбър и скромен човек  ни отправи ТОЧНО ТОВА ПОСЛАНИЕ като се надяваше,че ще бъде разбран!  ......Кастро и Че Гевара се оказаха прави,но това им навлече гнева на 1% по целия свят,който ги заклейми като отявлени мошеници, престъпници,крадци,кръвопийци и терористи.Друго ТОЙ не можеше да им направи и остана безсилен да унищожи примерът им,въпреки 50 годишната изкуствена изолация,която им спретна!Този пример показа на света как ЕДИНСТВЕНО ПРАВИЛНО се "разговаря" с 1%  ! "Демократичният" път се оказа поредната доза опият,който 1% подхвърли на света,за да си гарантира спокойствие!
         Когато се чудим, защо държавата ни е такава не бива да игнорираме всичко казано до тук. Горните факти, създали дисбаланса в нашето общество по отношение на доходите, са генерирани  благодарение  на слабите ни и зависими правителства, които пак ние легитимираме. Резултатите от тази действителност са катастрофални за манипулираното, раздробеното и  целенасочено насъсквано със всякакви възможни разправии в него, общество . Картината на подобни общества е една и съща и Стиглиц я рисува с вещина в книгата си ЦЕНАТА на НЕРАВЕНСТВОТО:  "Никой не успява сам! Има много умни, работливи и енергични млади хора в развиващите се страни , които остават бедни - не защото им липсват способности или не полагат достатъчно усилия, а защото работят в икономически системи, които не функционират добре."стр.184
       Естествено е, че в  такава ситуация и напълно задушна атмосфера на младите хора не им остава нищо друго освен да се надяват и повярват на тези, които им обещават ПРОМЯНА! Така най- чистите и светли надежди на младия човек, докаран до безизходица бива доограбван окончателно по най- долен и вулгарен начин от " популистите и екстремистите, които атакуват върхушката, създала тази несправедлива система, и дават нереални обещания за промяна."- Стиглиц.
       Такива партии дори и да получат властта от тези, които са им повярвали и пуснали тяхната бюлетина в урната, нито могат да излъчат силно правителство, което е способно да сложи намордника на 1% и осъществи ОБЕЩАНАТА ПРОМЯНА (поради казаните по-горе причини),  нито имат ресурса  да водят политика против лобистките закони в парламента, а още по-малко  смелостта да гласуват закони в полза на обществото, които неминуемо биха скъсили силно дългите ръце на 1%..... Те дори не смеят и да си го помислят! Това би било пагубно за тези, които се препитават от нашите пари във вид на партийни субсидии, защото следващият път просто кампанията им няма да е "успешна" и субсидиите полека лека ще пресъхнат! А това води към трудовата борса, което е самият кошмар!
       Като заключение от всичко казано до тук е време да променим съзнанието си и да разберем, че не сме "гласоподаватели" и "електорат", а капиталисти - работодатели! Такива хора плащат само за свършена работа на своите работници! Няма капиталист на света, който би си позволил и да  помисли, че е възможно да плаща на работници, които работят за друг!!....Вярно е и това, че робът трудно става господар, особено пък да придобие манталитета му и да се вживява като стопанин на домашни животни, живеещи в неговия двор! Социализмът отдавна отиде на бунището! Крайно време е този партиен и парламентарен "социализъм", паразитиращ на наш гръб да отиде и той там! В капитализма няма безплатен обяд и за зле свършена или некачествена работа  те изхвълят на улицата!....Имаме две възможности или да не плащаме всички солидарно  данъци на тази държава, защото работи не за нас, а за друг или да създадем  жесток контрол над харченето на нашите пари, по примера на ЕС, с помощта на едно СИЛНО, МОНОЛИТНО и УМНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО!....В противен случай, хем ще ни считат за будали, хем като овце ще ни стрижат и доят по всяко време, когато си поискат! Хем ще ни яхат и държат юларя ни здраво, както се прави с безправното магаре!...Никой не го интересува от факта, че се преструваме на "умни" и "знаем" всичко това! Дори можем с вещина да си го обясняваме един на друг като демонстрираме изключителна "начетеност"! Битият си е бит,...........,колкото и да си "умен" и "начетен"! За тази работа важното е да си свалил гащите! Щом могат, защо да не ни го правят! Кой им бърка?!......... Будалата  навсякъде и винаги си остава будала, без значение колко е начетен и ги разбира нещата!



                                                                           В. Дедински



                     


                                                                                           

                                              
                                 








      

Няма коментари:

Публикуване на коментар