събота, 3 май 2014 г.

9 МАЙ


             "  НИЕ ИМАМЕ ЕДНО ГОЛЯМО ПРЕДИМСТВО - ЖИВЕЕМ В ДЕМОКРАЦИЯ - НО ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ, КОЯТО ВСЕ ПО - МАЛКО ОТРАЗЯВА ИНТЕРЕСИТЕ НА  МНОЗИНСТВОТО ОТ НАСЕЛЕНИЕТО."

               " ЕДИН ДРУГ СВЯТ Е ВЪЗМОЖЕН.....ДА ИМАМЕ ДЪРЖАВА И ОБЩЕСТВО, КОИТО СЛУЖАТ НА ВСИЧКИ ХОРА - РАБОТЕЩИ В СЪОТВЕТСТВИЕ С ПРИНЦИПИТЕ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ, ЧЕСТНА ИГРА И РАВНИ ШАНСОВЕ....."

                                                                               ДЖОУЗЕФ СТИГЛИЦ







       Днес ние честваме 70 години от края на най-безчовечната война. И ако в Западна Европа тя бе просто война, в Източна и Тихия океан това беше апокалипсис. Без правила, без пощада, без морал. Може би там тогава човекът показа, че зверската жестокост е детска игра пред човешката. А бомбите над Хирошима и Нагасаки, най-гнусното падение на човека в цялата му история от клона в джунглата, та до днес.
      На този ден преди 70 години край бреговете на Елба, в порутения тогавашен германски Райхстаг и  обсадена Прага оръжията в Европа най-после замлъкнаха. Човешкият гняв и ненавист към себеподобните се стопиха Предстоеше обаче да се извърши най-голямото военно престъпление в човешката история. То надмина всичко онова, което Човечеството познаваше и влагаше като съдържание в тези две думи! Извършителите не бяха изправени пред никакъв съд! Днес тази армия, "законно" е освободена от отговорност за каквито и да са престъпления срещу Човечеството, извършени от нея! Предстоеше изпаряването от огнения ад на 200 000 невинни жени, деца и старци. Тяхната мъчителна смърт от радиацията и раждането на изроди дълги години след това,  пак бе извършено в името на "демокрацията". Това гнусно, безсмислено военно престъпление  "спаси" живота на "храбрите" американски войни. Тяхната воинска и офицерска "чест", независимо, че руснаците вече бяха свършили черната работа в Манджурия и японската армия беше готова да капитулира !
      На 9 май 1945 Европа ликуваше, потънала в разрушения и нищета. Тя беше твърдо уверена, че демокрацията от тук нататък ще тържествува вечно. А Човечеството бе разбрало , че неговите врагове не са себеподобните му, заместили в съзнанието онова враждебно обкръжение в джунглата, което е застрашавало неговият вид, когато е бил животно и част от  веригата, поддържаща живота на Земята!...Но уви за кратко. За много кратко време!!
      Това, което Европа на този ден не разбра беше, че току що завършилата война не беше за защита на демокрацията! Тя беше заради вълчи апетити и интереси! И на Запад и на Изток те избуяха много скоро след току що възцарената тишина!
      Най -върлата "защитничка" на демокрацията започна така усърдно да я защитава навсякъде по света, че на него му се зави свят! Дори в собствената си страна съвсем недемократично наложи свирепатa диктатура на Маккартизма от сенатската комисия, сформирана за прилагане на този закон   и забрани всякаква мисъл за отделяне на щати от нея, много по-категорично от случващото се в Украйна днес! И  ако демагогията и мощните средства на пропагандата ѝ успяваха да  приспят умовете на хората, населили този свят, че е такава, то действията ѝ не показваха същото!
       Когато "демокрацията", която защитаваше не съвпадаше с интересите ѝ, без много да му мисли погазваше принципите на истинската, записана в нейната конституция и си намираше диктатори или послушни президенти за черната работа! Не мислещите като нея и несъгласните с нейните порядки, където и да се намираха по света бяха  дамгосвани от тази самозванка за лъжедемократи и "диктатори", за сатана! Тя  си присвои правото да определя кой е праведен и кой не! Като нова църковна инквизиция, тя единствено даваше определението  на това " що е демокрация" и сочеше за образец единствено нейната "демокрация"!
       Ето защо на този ден обезателно трябва да сведем глава не само в памет на загиналите обикновени войни по бойните полета на Европа и Тихия океан, но и пред истинските борци за демокрация. Тези, които не трепнаха пред куршумите на самозваната    ѝ "защитничка"  и с цената на живота си ни отправиха своето послание към нас, за да изтрезнеем от опиата, с който тя ни залива  денонощно от ефира и да разберем кой пречи на Човечеството да осъществи мечтата си! Да се научим да разпознаваме истинската от фалшивата, тъй както опитните ювелири правят това с диамантите! Защото докато гонеше "лошите" диктатори из джунглите на Югоизточна Азия, нейният "добър" диктатор Пиночет, с нейна благословия трошеше китките на китариста  Виктор О' Хара, за да не пее омразните си песни и натика народа си в затворите, смазвайки най-истинската демокрация, родила се на света. Тази на Алиенде в Чили!
            Алиенде посрещна спокойно смъртта в кабинета си, доведена от неговите палачи - благословените от ЦРУ  и Белия дом "демократи", с чувството на изпълнен дълг пред родината и света. Дори в ръцете си не държеше оръжие, когато го разстреляха от упор. В ръцете си той държеше знамето на истинската, неподправената демокрация!.....Колкото и да са повредени от опиата на пропагандата мозъците ни , нека направим усилие щото тази истина винаги да мъждука в съзнанието ни! С   цената на своя живот, този изключително смел човек написа вечното си и честно послание към всички нас!
              На братята Кенеди и Мартин Лутер Кинг  също дължим дълбоко преклонение и сме длъжни вечно да ги носим в сърцата си! Тези велики мъже на планетата ни показаха как се отстояват истински човешки права, без демагогия и скрити интереси и то в собствената си страна, а не по света! "Защитничката" на човешките права остави тактично да затворят устата на Мартин Лутер Кинг, след което не наказа истинските виновници за това! Съвсем разбираемо е защо такива герои е по-добре да се величаят, когато са мъртви! И  до днес "защитничката" не си е решила този проблем у дома на регионално ниво, но в останалия свят го прави с много старание и хъс!....Същия елементарен похват приложи и към  един президент, който ни показа,че не трябва да се огъва пред интересите на 1% и да погазва достойнството си! Да се превръща е послушен пудел заради тези интереси, въпреки смъртната заплаха! Показа ни с дела как истинският демократ знае да уважава всеки  различно мислещ , дори и ако това е врагът му, когато той се бори за собствената си независимост и е готов да умре за нея....Без значение, че това не му харесва! Как може и трябва  всеки,  който нахално прекрачва границата на благоразумието и застрашава интересите на цялото човечество, без да му трепне за миг окото пред неговата мощ, да го спре!....Така, както повелява истинската демокрация! Тази, която е верният път на Homo sapiens  по пътя му напред! Този безумно смел мъж отиде нарочно с открита кола в Далас, въпреки, че беше предупреден за опасността, която го дебне,  за да ни покаже как се отстоява тя и се презира смъртта в името на нея! Така той  смъкна маската пред  целия свят  от гнусното лице на онези страхливци, използващи я за параван и заблуда на Човечеството заради своите ненаситни интереси! Малкият Кенеди ни показа, че мафията не е непобедима, но и че само един смел и честен прокурор за тази цел не е достатъчен! "Защитничката", чиято пропаганда ни трови мозъците непрекъснато, че тя е образецът на света за ред и законност не само, че не помогна на този прокурор да продължи делото си, след убийството на брат му, но и  с поведението си показа, че такъв прокурор не ѝ трябва! Тя наблюдаваше безучастно как мафията ще му види сметката !...Още веднъж доказа, че неудобните герои е по-добре, когато са мъртви герои!
        Нека си спомним на този ден за всички тези неща! Защото това, което се случва и твори днес в Украйна е, че  пак ни лъжат, че то е в името на демокрацията и то от върлите ѝ противници  по втръснал ни до болка и познат сценарии!.....Заради груби интереси и дяволът става за полезна маша и платен наемник  на "защитничката"! Защото единственото, от което се ръководят нейните 1% граждани не са "евроатлантическите ценности", а от онези, които пълнят джобовете им!  Техните снайперисти стрелят професионално и безпогрешно точно в сърцето на истинската демокрация, независимо дали тя е в Далас или Киев!......Нека се борим против този "демократичен" рецидив, цял живот, независимо от куршумите на неговата "защитничка" и нейните вечни интереси! Защото отвратителното не е демокрацията, което е измислило Човечеството, както твърди хитрецът Чърчил, а капитализмът, измислен от неговите деди заради интереси и превръщането на човека в безропотно домашно животно в двора на капитала  заради  тях!  Да посочваме с пръст, без да ни мигне окото онези сред нас, които са нейни емисари и глашетаи! Защото утре тази "защитничка" няма да я има, но децата ни трябва да живеят в един нов свят, където истинската демокрация тържествува! Тази, която  не е смокиновият лист на всякакви долни и мръсни интереси!......В името на това тяхното бъдеще трябва да го направим! Рано или късно Човечеството ще го отвоюва и създаде! Може би за такава благородна кауза човекът не би си пропилял  живота  напразно, ако го стори!..... Заслужава си, нали?!
    

                                          ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!



                                                                                           В.Дедински                                     
   

Няма коментари:

Публикуване на коментар