понеделник, 21 септември 2015 г.

22 СЕПТЕМВРИ




         На 22 септември 1908 година Фердинанд обявява България за независима държава. На този ден тя заявява, че отказва да се вслушва и подчинява на прищевките на великите сили и поема съдбата си в свои ръце! Да, смела и навременна постъпка на Фердинанд и особено на нашия тогавашен елит. Постъпка, с която ние законно трябва да се гордеем!
          Ако 22 септември 1908 година е финалът на една дълго изстрадана мечта и де юре тя става реалност в този ден, то началото му бе положено де факто на 17 ноември, но няколко години по-рано, през 1885 година след разгрома на сръбскита войска по полята край Сливница и Драгоман!..... Ето защо, отдавайки почитта си към родолюбивите българи, подкрепили Фердинанд  за този смел акт, с още по-голяма сила трябва да почетем онези обикновени българи, които с цената на кръвта и живота си направиха този ден възможен! Тази доскорошна "рая" без много да му мисли положи кости в боевете при Сливница и Драгоман, за да я има България!
          Братя българи, празнувайте с гордо вдигнато чело тази дата, защото дедите ви са били истински българи и заслужават да бъде почетена тяхната памет заедно с тази на Фердинанд. Нека на този ден почетем и паметта на току що произведените тогава офицери от българската армия, изковали победата, показвайки на сръбските генерали, че  не струват и пукната пара.... Особена чест заслужават двамата изключително талантливи   български офицери Олимпи Панов и Атанас Узунов, показали изключителна храброст и военни знания в тези драматични за България дни. Заедно с другарите си съкурсанти те показаха на света, че сме народ, който се справя сам с проблемите си и не чака помощ от Русия!....Дори въпреки нея!.......Тези двама велики българи, за голямо съжаление не загиват в бой с врага от куршумите му, някъде по фронтовете.......а от ръката на Стамболов! Тази наша българска орисия ни преследва и до днес. Едни градят България, други я разграждат, продават и трупат лично богатство на неин гръб, докарвайки я  до национални катастрофи.....Тук в тези две мероприятия няма значение в какви партии людете членуват или какви идеологии изповядват. Едното или другото изглежда е заложено у човека по рождение или се възпитава от трудните моменти, през които минава той в житейския си път......То господа, се нарича МОРАЛ!......И едните и другите живеем заедно в НАШАТА държава. Крайно време е, особено в ден като днешния да си дадем сметка за собствения си МОРАЛ! Носим ли си го у себе си постоянно, или го захвърляме като ненужно бреме щом видим някаква изгода лично за себе си, без да се интересуваме какви руини оставяме от тази наша дейност!.......Кога най-после ще разберем,че Русия е гарантът ни,за да ни има на този свят,а западът и особено англосаксонците начело със САЩ НЯМАТ ПРИЯТЕЛИ,а САМО ИНТЕРЕСИ?!? ......Всичко друго е прах в очите и слугуване на чужди интереси!      
                  
                                                           ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

                                                                                                  Венелин Дедински

Няма коментари:

Публикуване на коментар