петък, 3 март 2017 г.

КАТОЛИЧЕСКИТЕ ПРАЗНИЦИ


     Ние българите винаги сме се стремели да уважаваме инострнеца.Дори и с детска наивност понякога се прекланяме или поне леко приемаме и се стремим да уважим неговите "ценности"! По принцип в това няма нищо лошо и дори показва колко българинът е внимателен и учтив към всеки другостранец,дошъл да живее по нашите земи!....Но това е едната страна на истината.Другата част от истината е,че не винаги този иностранец идва при нас с добри намерения....или най-малко с желание и нагласа да се опита да се съобрази и тачи  нашите традиции,обичаи и други "ценности"! В повечето случаи доста по-морални и човешки от неговите! Да ги уважава и в никакъв случай да не се стреми или да се опитва да ни ги налага и подменя.Ценности,изградени от нашия народ с векове и дали физиономия на нашия етност!            Когато намеренията не са много чисти,дори преднамерени този странец работи упорито,с настървение като се опитва да неглижира или да разгради ако може това,което ни отделя от другите и ни прави уникални! Естествено това се прави елегантно,неусетно и съвсем "безобидно" на пръв поглед! То няма как да не намери съмишленици и сред нашето българско общество.Всичко изглежда "добро","умно"......и като съвсем "естествено",дори "модерно"! Само задръстените "селяци" не го разбират!
       Всичко това,за което пиша  изглежда като някакво черногледство,"неуважение"....и евентуално "глупава клевета"!На тези,които би им изглеждало по този начин,бих задал въпроса: Ако ние се опитаме (не дай си Боже) да постъпим по същия начин,дали ще ни се получи?!
        Та да си дойдем на думата! Току що отмина нашият ПРАВОСЛАВЕН празник "св.ТРИФОН ЗАРЕЗАН"! Кой се опитва да го подменя или ни пробутва '"елегантно" и "безобидно" друг,чужд на ПРАВОСЛАВНИТЕ българи празник?!....И ЗАЩО???Кому е нужно да се натрапва св. ВАЛЕНТИН на хора,които никога в календара си не са имали такъв празник....пък и бил "толкова хубав" за влюбените! Щом "влюбените" православни християни са живяли векове без него кой се присети да ни го пробутва днес толкова нстоятелно и така "безобидно",защото е "чудесен"! 
         Братя българи нека си тачим празниците,НАШИТЕ,ПРАВОСЛАВНИТЕ! Чуждите не чувстваме някава нужда да ги празнуваме! Нека българските католици  си го празнуват,ние ПРАВОСЛАВНИТЕ  българи няма да им пречим!
         Нашата Православна църква има по-хубав празник от "св. Валентин"!Много по-стойностен и тачещ ценностите на семейството и тяхното Божествено утвърждаване в обществото ни!
         Ето защо нека всеки ПРАВОСЛАВЕН БЪЛГАРИН на 14 февруари отиде в наша българска църква и почете св. ТРИФОН ЗАРЕЗАН! ......И да забрави св. ВАЛЕНТИН,защото иначе трябва да влезе и в КАТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА същия ден, за да го отпразнува като католик! По тази логика би трябвало да хукнем по джамии и синагоги,за да ПОЧИТАМЕ  всички празници и така "ДА ЗАСВИДЕТЕЛСТВАМЕ  УВАЖЕНИЕТО" си към другите религии!.......Да не говорим,че католик никога няма да влезе в Православен храм на 14 февруари,за да отпразнува св ТРИФОН ЗАРЕЗАН!
        Още по-фрапиращ е празникът ХЕЛУИН,който упорито и с настървение се насажда в нашето общество.......и то забележете: В ДЕНЯ,когато тачим НАШИТЕ БУДИТЕЛИ!
         Св. ВАЛЕНТИН е прицелен към младите,влюбените,които най-малко в този период от живота си са в състояние и въобще не са длъжни да разсъждават толкова задълбочено върху тази католическа агресия срещу нашата идетичност и традиции! Лъскавата опаковка,с която тя се поднася прави деянието "прекрасно" и "безобидно" ,за да може човек да го приеме като нещо "тъй естествено" и "безмисловно" и  неглижирайки неусетно православната ни идентичност и самосъзнание,а противопоставянето на този акт да изглежда "глупост"!
          ХЕЛУИН пък е много "забавен" за децата,особено с вечерното разнасяне на светещите тикви! Какво лошо има в това? Дори прави децата толкова щастливи. Няма спор в тези констатации,ако се правеха в друго време,а не в деня на нашите БУДИТЕЛИ!......И така вместо на този ден да хванем за ръчичка нашите деца и ги заведем в музея,за да им покажем и разкажем за всички ония,които през вековете са държали будно нашето самосъзнание и са работели за достоинството ни като народ, ние купуваме една ,две тикви,издълбаваме ги и правим атрактивен фенер от тях,който впечатлява "толкова много" децата ни и ги прави "така щастливи"!
            Така неволно и "съвсем естествено" на практика  заменяме в съзнанието на децата си БУДИТЕЛИТЕ с "толкова впечатляващите" тикви!......КОЛКО ТРОГАТЕЛНО,нали!?? И без това за какво им е на децата да се обременяват с някакви си там "будители"? Я колко са щастливи с тия светещи тикви! Важното е родителите да доставят радост на децата си!Нали така мили чуждопоклонни родители? Та нали трябва да се равняваме по Запада и да сме МОДЕРНИ! Там е истината,.....а не в някакви  архаични "будители"?!.....Пеем,че земята ни е рай,но се кланяме на западния "РАЙ", "красиви и умни" демократи! Защо ли?......Може би,защото  маймуната само когато се напъне и се опита да започне да мисли,става Човек!....... НО САМО,КОГАТО СЕ НАПЪНЕ, МИЛИ РОДИТЕЛИ!ЗАПОМНЕТЕ ГО ДОБРЕ!



                                                                             Венелин Дедински  

Няма коментари:

Публикуване на коментар