Google+ Followers

неделя, 30 април 2017 г.

МАРГАРЕТ ТАЧЕР

           "Но за младите indignados и за протестиращитe навсякъде по света капитализмът се проваля в опита си да произведе онова,което бе обещал; той създава точно противоположното – неравенство,замърсяване,безработица и НАЙ–ВАЖНОТО от всичко – деградация на ценностите до такава степен,че всичко става възможно и никой не е отговорен."


            ДЖОУЗЕФ СТИГЛИЦ   икономист САЩ, лауреат на Нобелова награда по икономика, преподавател в Колумбийския унивеситет в САЩ      Kогато някога читателят,прочел книгата за 20 век я затвори, за да я сложи на рафта до тази на 19 век,обезателно трябва да е прочел в последните ѝ две страници нещо за Рейгън и Маргарет Тачер! Без тези две страници тя няма да бъде пълна и завършена.В края на 1999 година ние дописахме последните ѝ редове и тя зае полагащото ѝ се място до тази на 19 век!
      За Рейгън е писано много,за Тачер също,но винаги има какво да се добави от всеки техен съвременик,защото никога не са били приемани еднозначно от обществото и са предизвиквали различни индивидуални емоции и представи в съзнанието на всеки от тях!Противоречиви,взаимно изключваши се,твърде често крайни,богати както на суперлативи,така и безжалостно негативни,отричащо тяхното място в тези две последни страници,оценки!Ще се опитам и аз да добавя моя скромен коментар в качеството си на техен съвременик за следата,която неминуемо изградиха и оставиха те и в моето съзнание.Но каквато и да е тя,никой не може да разколебае убеждението ми,че те напълно заслужават местото си в тези две последни страници!
       Парадокс е факта,че много по-значими политици на 20 век,успели да преобърнат мисленето и поведението на милиардите по света не се радват на такова внимание и толкова много коментарии.Не им е отдавано такова значение,като на тия двамата.Ето защо ще се опитам да ги сравня с някои от тях,за да се получи по-реален образът им,а техният принос върху въздействието над хода на историята през последните години на 20 век,по-достоверен.
        Жлязната лейди и нейният презокеански колега си приличаха като две капки вода.Не само произходът,но и манталитетът им,черно-бялото мислене,представата им за подредбата на света,омразата им към комунизма и настървението им,с които се бореха срещу него,както и всичко останало в поведението им,ги правеше нещо повече от брат и сестра близнаци!И двамата страдаха от синдрома,породен от техния скромен произход! Гордостта и опианението от властта,до  която се бяха домогнали,тръгнали от тези низини им бяха поразително еднакви!С тях те  непрекъснато се опитваха да тушират комплексите си,породени от този "неприятен"факт.Възхваляваха демокрацията,но интелектуалното им ниво не им позволяваше да боравят умело с нейния инструментариум. А и не изгаряха от желание да го правят.Изпозваха я като официален,параден костюм,когато им се налагаше да говорят пред широката публика.Умееха да се харесват на едрия капитал и западния свят с ораторските си способности,развявайки знамето на антикомунизма,независимо,че истинският,предвоенен европейски комунизъм по тяхно време отдавна се беше изпарил от Източна Европа и СССР.Без ни най-малко да чувстват огризение от съвестта си за това поведение,те надминаха с лекота и най-отявлените диктатори от средата на 20 век! И ако трябва да търсим някакво потвърждение на това твърдение е достатъчно да отбележим,че по ирония на съдбата тази лейди я сравняваха с метала дал името на най-заклетия ѝ враг,пропъждал не веднъж спокойния сън на много нейни предшественици! А английските лордове по нейното време забравиха величието си,гордостта и достоинството си до такава степен,че тръгнаха роболепно да ѝ издигат паметник приживе, досущ като най-отявлени комунисти! Всичката кал и нечистотии,които изливаха върху социалистическите страни,този път те ги изляха върху собствените си глави!
           Маргарет Тачер отстояваше тритe стълба на английската демокрация - свободната инициатива,свободата на пазара и свободата на изборната урна с тоталитарен инструментариум. Накрая собствените ѝ министри и съпартийци не издържаха на арогантното ѝ държане и безумие. Те я свалиха от власт,защото се самозабрави.Няма нищо лошо в тези три принципа,но само ако не са съпътствани от нерегламентиран,задкулисен контрол от най-силният субект в обществото с цел на лична облага за сметка на останалите. Да използва правото на силния като гарант за справедливост. Така химерата "демокрация" се превръща в отвратителен колониализъм,в най-брутален,класически гангстеризъм!........Не вярвам да са ви убедили с разпространената на времето по ефира фалшификация,че "свободното" допитвне до населяваните от аржентински граждани Фолклендски острови е показало "горещото им желание" да се чувстват като англичани! Типичен английски гангстеризъм и самичувствие!Идеално потвърждение на казаното по-горе!
         Излизането на Великобритания от ЕС си има предистория,започнала още от времето на Камерън! Тогава консерваторите на острова бяха започнали да съжаляват за Тачер.Те правеха отчаяни опити да подражават на желязната лейди и искаха да наложат хегемонията си над него,развявайки   нейните три принципа като знаме срещу "диктатурата" на единната европейска валута и общите принципи на солидарност и равноправие между всички 27 държави членки.Англия не е свикнала да бъде солидарна, но никога не би се отказала от предимството,което ѝ дава огромния единен европейски пазар!Днес тя не може да доминира над него!Нейната "свободна инициатива" не може да прокарва безпрепятствено хегемонията на английския едър капитал и трупането на печалби от нея за сметка на останалите! А "свободата" на урната я виждаме не само на Фолклендските острови,но и в начина на изнудване на Франция и Германия,искаща от тях да отстъпят от общоприетите принципи на 27-те държави,само защото интересите на Англия не се вписват с необходимостта тя да се съобразява с тях!Покерът,започнат от Тачер  навлезе в решаващата си фаза по времето на Камерън и предстоеше картите да се свалят. Естествено Камерън блъфираше и това,което държеше в ръцете си не бе толкова силно, за да прибере с него тъй привлекателната и богата миза,с която Великобритания да доминира над ЕС и по този начин да го превърне в отдавна мечтана колония на островната страна!Просто консерваторът Камерън все още не беше разбрал,че живеем в 21 век и ЕС не е Индия или някоя друга апетитна държава,населена с безпросветни,глуповати аборигени,готови на всичко срещу една празна консервена кутия или куп разноцветни стъкълца!Уверен съм,че и вие не допускате този заклет егоист,тази лисица навремето,когато пресече Ламанша и отиде при Меркел,че го е направил единствено ръководен от "дълбоката си загриженост" за бъдещето на ЕС и прекара почивните си дни в компанията на канцлерката само за да обсъжда с нея "светлото му бъдеще"! Какви ли не маймунджулъци не правѝ,за да я накара тя да му отвори кокошарника,който непрекъснато бе в неговата глава и не му даваше покой! Умираше от мъка! Не можеше да си прости,че той беше толкова близо до къщата му,но  ключът за него не бе в неговите ръце!Този школуван политик  в "отбрани", "елитни" лицеи на Англия е дресиран да защитава до такава степен интереса на едрия капитал в родината си,че би му се отразило много здравословно ако поживее и поработи поне месец сред английските миньори! Да изкопае поне един тон въглища с тях под земята!.....Едва тогава ще успее да стъпи здраво на двата си крака и преосмисли всичко онова,с което са му натъпкали главата години наред прочутите "елитни" училища!
        Целият ми трудов стаж премина сред работници и техници от различни страни по света.Манталитетът им за моя изненада се оказа удивително еднакъв,независимо нациолнастта им.Държа да подчертая,че нито веднъж не съм забелязал отвръщение към работата,която бяха длъжни да свършат!Когато обаче по различни причини не съм успявал да им я организирам добре и по тази причина те са били принудени да бездействат или да се мотаят безцелно на работното си място,са били убийствено безпощадни към мен.Не ви препоръчвам да изпаднете някога в подобна ситуация!Това отбелязвам между другото,така че когато някой като Маргарет Тачер започне да Ви убеждава,че работниците са безотговорни,нехайни или мързеливи! Че обезателно над главите им трябва да плющи камшик,за да свършат съвестно и навреме работата си,не му вярвайте! Знайте,че те единствено се бунтуват,когато нямат работа или е зле организирана и най-вече,когато ги смятат за безропотен добитък. Ограничават свободата и потъпкват достоинството им! Тяхното чувство за чест,честност, морал и достоинство е много по-голямо и силно от това на техните "работодатели", с които често ми се е налагало да играем на "покер" или на "котка и мишка",седнали около масата за преговори!Нека тези редове ви служат като барометър,за да се ориентирате кога едно правителство,в която и да е държава по света работи добре или зле! Когато работниците са по улиците ѝ,а не по работните си места знайте,че там правителството е некадърно!Няма по-гнусно престъпление на тази земя,според мен, от това да биеш беззащитни работници или да стрляш в тях,само защото ти показват,че си некадърен.....или поне не си прав! Оставям на читателя да си направи оцнката за това на Тачер!
           Англия и САЩ се гордеят с тези двама ковбои ( кравари),въпреки,че потъпкваха най-брутално принципите,върху които са изградени тези две държави.На международната арена, а и в собствените си страни и двамата се държаха като невъзпитани,брутални простаци,пръкнали се сред нас с манталитет,съхранен от средата на 18 век. и току що излезли от конюшната още със слама по гърба,възседнали конете за да подкарат кравешкото стадо с ласото в ръка към желаната от тях посока! Погромите в Гренада и Никарагуа,простотията която демонстрираше в отношенията със СССР на единия,изявил се като комунист през 1945-46 г...........После се уплашил от СЕНАТСКАТА КОМИСИЯ,сформирана покрай МАККАРТИЗМА и станал гнусен доносник доста по-коварен от тия на нашето ДС от предишния ни режим,изгорил сума достойни американци,без да му трепне окото и заговори съвестта.Естествено като безпринципно властолюбиво и суетно влечуго бързо се продава и става маша на едрия капитал в САЩ,който го прави удобен и послушен нему президент.Колко поразителна прилика с биографията и възхода на Хитлер!!!...... И кръстоносния поход на дамата за Фолклендските острови,бруталното смазване правата на онеправданите в собствената ѝ страна само потвърждават,че тези двамата не са нищо друго,а гангстери,възкръснали от началото на 19 век!Що се касае за добрите резултати в икономиката,постигнати по тяхно време в двете държави,знаем от теорията ,че когато впрегнеш безправните роби да работят и затвориш устата им,а развържеш в същото време ръцете на тия,които държат бича,неминуемо благата на държавата се увеличават.А тези,които ги прибират не само ще те държат на гребена на властта,но ще те провъзгласят за велик. Дори паметник  ще ти издигнат приживе.А погребението ти ще бъде съпътствано с най-великите почести!
            Тук е времето да направим паралелна съпоставка на поведението и политическата култура у тези самоуверени кравари с тези на политици като Аденауер и Дьо Гол и особено с Махатма Ганди и Нелсън Мандела. А зщо не и с Мартин Лутер Кинг и братята Кенеди! Не може да не забележите огромната пропаст,която се набива в очите между политическата култура, широтата на хоризонта,начина на поведение,моралните категории и визия за света,с които боравят тези политици  на 20 век,за да постигнат целта си...и тези на двамата кравари!Употребявам българския превод на английската дума,защото тя дава много по- точна представа и характеристика за онзи,който я заслужава!Особено пък,когато прословутата американска пропаганда героизира и създава патетичен ореол на съвсем посредствени английски думи,твърде прозаични,дори нарицателни нейни рожби ,извадени от собствения ѝ,твърде нечистоплътен заден двор!
           Та "приносът" в световната политика и икономика на тези двама измислени "герои" в никакъв случай не може да се поставя на кантар с огромните усилия и търпение,с които Аденауер и Дьо Гол променяха и промениха Европа! Успяха да я извадят от отчаянието и безпереспективността,обзели я след войната!За това са необходими специални човешки способности и политически талант,вяра в човешките добродетели и преди всичко дипломатичност,такт ,умение и силна воля да се завърти тежкия маховик на живота отново,въпреки отминалата кръвопролитна война и насадената от нея омраза между враждувалите до скоро нации!!Трябва ли да споменавам огромната морална сила,която се бе вселила в това немощно,слабовато тяло на Ганди? Та то победи без нито един изстрел армадата от най-мощни оръжия,нахалната сила и самочувствие на армия от хищни и ненаситни колонизатори,въоръжени до зъби!Армадата,водена от тази лейди до другия край на Земята,демонстрираща единствено политически безмозъчен бабаитлък,не струва нищо пред търпението,упоритостта и саможертвата в името на справедливостта,показана на света от Мандела!Този кръстоносен "подвиг" на "желязната" лейди не е нищо повече от пладнешки обир на самонадеян бабаит,нахлул безнаказано в дома на беззащитна самотна възрастна жена!Едва ли е необходимо повече да продължавам с този паралел,за да се убедим в "силата" и "правотата" на тези,които ни се представят като "борци" за "човешки ценности" и "права"! Да вярваме сляпо в моралността на начините,с които те ги постигат и отстояват.
              Ако пишейки последните редове на тази последна страница от книгата за 20 век,не сме научили нищо от преживяното,описано в нея и продължим по същия начин да се самоунижаваме,безкритично вперили поглед в хищния,егоистичен и хазартен нрав на тези две държави,то ще означава,че примирената,обречената съдба на домашното животно не ни е чужда!А хипнозата,с която те постигат това изглежда няма да ни напусне скоро! Може би ще се окаже,че ИСТИНАТА, казана с гласовете на Джон Стайнбек, Ърнест Хемингуей, Чарли Чаплин, О'Хенри и Джек Лондон (съвремените Коперници и Джорданобруновци) успешно е била подменяна и заглушена с пропагандата от ЛЪЖИ на тези две държави,използващи маниера на СВЕТАТА ИНКВИЗИЦИЯ от средновековието във века,който изпрати в историята и със сигурност в музея на мадам Тюсо поредния,последен "велик" диктатор!.....А девизът: "ПЕЧАЛБАТА НА ВСЯКА ЦЕНА ПРЕДИ ВСИЧКО ,ЗА СМЕТКА НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ",сътворен от свирепия,животински егоизъм на дедите ѝ,на който продължаваме да робуваме,диктува поведението ни и определя битието ни,.......остава при нас и в 21 век! НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!
              Ще напише ли същото тъжно последно изречение и онзи,който ще затвори след това някога книгата за 21 век, преди да я сложи на рафта до тази от 20 век??!.......А може би то ще е друго и в него ще има само човешки разум,добра и ясна переспектива за бъдещето и много,много оптимизъм!                                                                    Венелин Дедински