Google+ Followers

петък, 20 януари 2017 г.

ЗАЩО ПАРТИИТЕ СА КАТО ДВЕ КАПКИ ВОДА


 " ....съществува битка на идеи-какъв тип общество,какъв тип политика са най-подходящи за ПОВЕЧЕТО ГРАЖДАНИ-и че тази битка се възприема като опит да се убеди всеки,че онова,което е добро за 1%,онова за което са згрижени и желаят хората на върха,е добре и за всички останали: по-ниски данъчни ставки за онези от върха,намаляване на дефицита и отслабване ролята на държавата"Д.Стиглиц


 "Неравенството също деформира нашата демокрация.То дава прекомерна чуваемост на малкото хора,които могат да си позволят високоплатени лобисти и неограничени дарения за кампаниите и  това  съдържа в себе си риска да продадем нашата демокрация на онзи,който може да предложи най-висока оферта."
                                                  Барак  Обама

  " Позволявайки на неравенството да метастазира без ограничения,Америка избира пътя на разрушението на социалния капитал,дори пътя на социалния конфликт"

 "Някои идеи преобръщат мисленто,но при повечето случаи обществената промяна и промяната на убежденията стават бавно."

 "Предразположенията могат да се манипулират,а от тук и възприятията и поведението"

 "Фактът,че хората на върха могат да формират възприятията,е сериозен аргумент срещу идеята,че никой неконтролира еволюцията на идеите"


    

                                                  Джоузеф Стиглиц -икономист  САЩ,лауреат на Нобелова награда по икономика,преподавател в Колумбийския университет - САЩ


      Това твърдение на световноизвестния икономист ни дава основание да се замислим за ролята на партиите в нашето общество. Щом основният дебат в обществото е един,то различните партии едва ли биха могли да внесат съществени нюанси към него!Нещо повече,забелязвме как всички те се мъчат да се разграничат една от друга, прибягвайки до използването на различни начини и приоми,дори и такива понятия като "социална държава",......които в крайна сметка да ни накарат да повярваме в едно и също- написаното по-горе!Защо е така?
       Нека преди да си отговорим на този въпрос да видим до какви заключения ни докарава анализът на Стиглиц за класовото разделение  на нашето общество днес:

      " Огромното множество страда заедно,а онези на върха - 1% - живее различен живот."99-те процента" опитват да "изковат" нова коалиция - едно ново чувство за национална идентичност,основано не на  ФИКЦИЯТА ЗА УНИВЕРСАЛНА СРЕДНА КЛАСА,а на реалността на иконмическите вододели в нашата икономика и в нашето общество.Хората от 1% лесно печелят богатствата,но правейки това,те не осигуряват на 99-те процента нищо освен безпокойство и несигурност"......Анализът  се допълва и със следната му констатация: "Но ако под "основано на класите общество" разбираме общество,в което переспективите на тези от дъното да се издигнат са малки,то тогава Америка може би се е превърнала в по-основано на класите общество,отколкото е "стара" Европа,и нашето разделение сега може би е дори по-голямо от тяхното".

       Оказва се,че СРЕДНАТА КЛАСА не е никакъв фактор за формиране и управляване на процесите в капиталистическото общество днес! Вижда се ясно как друг вододел в обществото днес го движи и управлява процесите! Този вододел можем спокойно да го формулираме като борбата между интересите на 1% и тези на "99-те процента",които очевадно са противоположни!Понятието "социална държава"също влиза в интересите на "99-те процента",но за 1% ("национално отговорният капитал" ) то е абстрактно понятие,съществуващо извън техните задължения и интереси! Ако по времето на Маркс богатството на капитала се генерираше главно от принадения труд на работника, днес модерният капитализъм използва много други източници за трупане на незаработено богатство,освен принадения труд на работника!В този дълъг списък,анализиран от Стиглиц в книгата му "ЦЕНАТА НА НЕРАВЕНСТВОТО"не малко ресурси се извличат за тези на върха от експлоатирането на данъкоплатците, тези "99-те процента" от обществото.Ето  примери от този дълъг списък :
      " Но значителна част от търсенето на рента(така авторът нарича незаработено богатство) приема формата на експлоатиране на данъкоплатците.Тази експлоатация приема множество форми,някои от които могат най-просто да се опишат като подаръци ( осъществени с помощта на държавата) ,а други са под формата на корпоративно благосъстояние.Както видяхме в глава 2,държавните подаръци към корпорациите са огромни,варирайки от липсата на  разпоредби за договаряне при лекарствата до максимизиращите печалбата договори в областта на отбраната,до зле организираните търгове за добив на петрол и ниските пазарни цени,заплащани от концесионерите при добива на суровини и минерали. Тези подаръци са просто трансфери от останалата част от населеието ( "99-те процента") към корпорациите и богатите,но в един свят на бюджетни ограничения те са нещо повече,защото намаляват разходите за публични инвестиции( като образование,здравеопазване и иновации),които генерират висока възвръщаемост".....
      "Един от начините тези на върха да правят пари е да се възползват от предимствата на своята пазарна и политическа мощ за своя лична изгода,да увеличат собствения си доход за сметка на останалите".
       Къде са партиите в този процес?.....Естествено там където са големите пари.Ето какво пише Стиглиц по въпроса:

        "Един от най-ефективните начини да се повлияе върху общественото мнение е да се спечелят политиците( тук 1% пак има предимство). Въпреки всичко политиците търгуват с идеи. (Убеждението на политиците да възприемат нечии гледни точки и възприятия има двойно предимство: те не само продават идеи на обществото; те превръщат тези идеи в законодателство и в регулации.) В по-голямата си част политиците не създават идеи;те по-скоро взаимстват тези идеи от академичната общност и от интелектуалците,от служителите вътре в самото правителство и от НПО.Те свързват онези идеи,които съответстват на техния светоглед, или ги комбинират така,че техните избиратели да ги харесат!.....Политиците имат стимул да прегръщат идеи,които служат на богатите!
             В някои страни политиците могат директно да бъдат купени.Но в по-голямата част американските политици не са толкова глупави.Те не приемат пари,натъпкани в кафяви пликове. Парите отиват за техните предизборни кампании и в касите на техните партии. Това именно бе наречено "АМЕРИКАНСКИ СТИЛ НА КОРУПЦИЯ"".
        Тук идваме до парадокса: Истинските интереси на "99-те процента" няма как да бъдат защитавани  (особено пък борбата за "социалната държава"),защото тогава се накърняват тези на 1%,въпреки,че партиите се хранят от субсидиите, дадени им от тези "99-те процента"!Защо е така?....Защото нашата "демократична" изборна система работи на принципа "един долар-един глас" и не дай си Боже някоя партия да се опълчи срещу интересите на 1% и да защити интересите на "99-те процента", да ги консолидира в едно силно ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО,което да сложи намордник на този хишник и от безконтролен господар да го превърне в послушно домашно животно,полезно на обществото!НИКОЯ ПАРТИЯ НЯМА ДА ПОСМЕЕ ДА СИ НАПРАВИ ТОВА  ХАРАКИРИ!Субсидиите няма да я спасят!Моментално отива на борсата след следващите избори,поради корпоративния,купения и манипулиран вот!Нещо повече, партиите с охота приемат олигарси за свои членове.....нещо като кошара с вълци и агнета, пак под благовидния предлог,че "КАКВОТО Е ДОБРО ЗА 1%, ТО Е ДОБРО И ЗА " 99-те ПРОЦЕНТА"! Така хем бизнесът на олигарсите е защитен и подкрепян от ПАРТИЯТА- МАЙКА,хем и партията си гарантира КОРПОРАТИВНИ ПОСТЪПЛЕНИЯ В КАСАТА, така необходими за кампаниите и " послушните партиини агнета"!Надеждите на "99-те процента" увисват във въздуха,подхранвани от лицимерното и чисто лъжливо поведение на партиите към обикновените партиини членове и техните симпатизанти, по време на предизборните кампании!  
         Ето защо днес наблюдаваме следната картина: Партиите и техните партизани водят люта битка по медиите и пред нашите очи,за да спечелят някои и друг избирател от техния "електорат"! Но всички партии отбягват дебат  по същество и не  посочват виновника ( 1%) за бедността,недостига на публични средства за здравеопазване,култура,образование,наука и иновации,защото той дебне зад гърба им! А когато все пак получат мнозинство в НС,веднага забравят какво са обещавали относно хала на "99-те процента" и най-вече за "социалната държава"! Защо ли? Защото  само "онова,което е добро за 1% ,е  добро и за всички останали",както се "мъчи" да ни убеди дебатът за типа на обществото ни,контролиран от 1% и КОЙТО ПАРТИИТЕ В ЕДИН ГЛАС ни убеждават да го възприемем,слугувайки на интересите му!
          На практика ние субсидираме хора,които работят за друг,който е свикнал друг да му плаща харчовете и узаконяваме статуквото!ТАКА ДЕБАТЪТ ЗА ТОВА, КОЕ Е НАЙ-ДОБРО ЗА ПОВЕЧЕТО ГРАЖДАНИ се изражда в убеждаване на "99-те процента",че онова,което е добро за 1% е добро и за тях и тушира всякаква евентуална тяхна съпротива и недоволство!ВСИЧКИ ПАРТИИ СИНИ,ЧЕРВЕНИ, ОРАНЖЕВИ,ЛИБЕРАЛИ И ДРУГИ са формално с такива окраски,за заблуда на обществото! Един внимателен и критичен поглед към поведението им показва,че всички партии се стремят да проповядват  едно и също: КОНСТАТАЦИЯТА НА СТИГЛИЦ, написана от мен под заглавието на статията!  

      ЕТО ТОВА Е ОМАГЬОСАНИЯТ КРЪГ, В КОЙТО СЕ ВЪРТИМ ВЕЧЕ 27 ГОДИНИ И Е ПРИЧИНА ДА СЕ ТОПИМ КАТО МАРТЕНСКИЯ СНЯГ!


                                                                               Венелин    Дедински