понеделник, 19 януари 2015 г.

РАЗСЪЖДЕНИЯ БЕЗ ЛОГИКА


           "....... навсякъде по света капитализмът се проваля в опита си да произведе онова,което бе обещал;той създава точно противоположното - неравенство,замърсяване,безработица и НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ВСИЧКО - деградация на ценностите до такава степен,че всичко става възможно и никой не е отговорен"

                                     ДЖОУЗЕФ СТИГЛИЦ лауреат на Нобелова награда по икономика,председател на Съвета на икономическите съветници при президента Клинтън,преподавател в Колумбийския унивеситет на САЩ,главен икономист на СВЕТОВНАТА БАНКА



НЕ ДЕМОКРАЦИЯТА  Е ТАЗИ, КОЯТО ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН,А САМО КОГАТО ПРИТЕЖАВАШ СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО ТИ ИМАШ ИСТИНСКАТА СВОБОДА И НЕЗАВИСИМОСТ!







       Кери мина през нашата Родина и си замина по живо, по здраво! Еуфорията от неговото присъствие на родна земя, също. Останаха последствията и породените от тях разсъждения и анализи. Имам чувството, че колкото повече разнищвам фактите, толкова повече логиката ми се изплъзва от съзнанието. Стигам до някакви необясними абсурди!
        Но да започнем с възторга на екзалтираното ни правителство и това на нашия президент Плевнелиев. Този  възторг беше породен от факта, че водачите ни са "успели" да направят така, щото САЩ да ни помогне и се намеси в управлението на държавата ни, за да я "оправи"!....Излиза, че най- после хубавците, които ни управляват са осъзнали немощието си да се оправят сами и са много щастливи, че са намерили изход от това положение. Така те гордо ни заявиха, че са "открили" онзи, който ще ни съдейства в начинанието и в резултат от "дипломатичните" им напъни Кери се съгласил да изпълни молбата им!.....В крайна сметка и това е успех.  Вижда се, че бъдещето на България все пак не е последна грижа на тези несретници!..... Как ще бъде осъществено това "оправяне" и как ще изглежда България след като САЩ я "оправи" е друг въпрос!
         Горните констатации и размишления неусетно ме доведоха до опита на Куба от такова "оправяне" и се сетих за Кастро. Веднага в главата ми изникна естествения въпрос: Защо този човек постъпи така лошо с тази, която ние толкова много обичаме и сме отправили взора на надеждата си към нея?   Батиста, досущ като нашите "любими" водачи, също бе дал правото на САЩ да се разпорежда както намери за добре из страната му в името на точно този просперитет и "свободата на личността". В името на "човешките права " в Куба! Все ценности, които нашите управници проповядват днес у нас и ни убеждават колко трябва да сме щастливи, че вече ги притежаваме!...Логиката ми започна да издишва. Тя просто се разпиля като семената на узряло глухарче от порива на вятъра. В главата ми остана само откъснатото ненужно никому стебло на глухарчето.
           След като Куба на Батиста се "радваше" на добре "оправената" си държава от САЩ. На всичко  онова, вече постигнато от Куба, което ние тепърва ще се напъваме да постигнем в нашата Родина с помощта на същата тази държава, защо народът на Куба постъпи така глупаво и неблагодарно, та последва този мракобесник и сатана, този отвратителен диктатор Кастро и изпъди толкова брутално благодетеля си и любимеца на САЩ, каквито са впрочем и нашите мили управници??
       Вероятно за да успеем да си отговорим на горния "нелогичен" въпрос е необходимо да сравним две несравними неща, а именно Куба на Батиста и Куба на Кастро! Вярно е, че Куба на Кастро днес не е Швейцария, но е очевадно, че няма и помен от тази на Батиста!Беднотията,в която капитализмът бе потопил тази страна по време на Батиста,показваше само колко ЛЪЖЛИВО и БРУТАЛНО е говоренето на пропагандата от ефира,че КАПИТАЛИЗМЪТ ПРАВИ ДЪРЖАВИТЕ БОГАТИ!..Социализмът на КАСТРО изкорени бедността и направи КУБА неузнаваема спрямо тази на БАТИСТА.....И забележете, без  "помощта" на САЩ и нейната "демокрация", а въпреки  тях. Без помощта на СССР и Социалистическия лагер!  Този "лош" диктатор, който е като трън в очите на САЩ(имено,защото показа на практика възможностите на СОЦИАЛИЗМА пред тези на КАПИТАЛИЗМА), направи много повече, заедно с народа си за по-добрия живот на всички кубинци, отколкото "правеше" могъщия им съсед преди това.  Впрочем този съсед се грижеше изключително за своите компании и ограбваше Куба без да ѝ мигне окото! Така я "оправяше", че свят ѝ се зави! Всичко течеше като пълноводна река от Куба към Уолстрийт! Този съсед беше я превърнал в долнопробен бардак за развлечение на същите ония, които ограбваха богатствата ѝ!....Куба на Кастро се отказа от тази американска "демокрация" и "свобода". Големият "брат" се вбеси не на шега! Поне аз знам за 600 опита на ЦРУ да ликвидира Кастро!Защо?.."Демокрацията"не си служи с такива
гангстерски методи и ни промива мозъка с пропагандата от ефира,но на "демократката" не ѝ пукаше! Заслепена от безсилие и ярост, тя "забрави"  за онова, което се лее денонощно от ефира ѝ!  Обикновените хора в Куба "незнайно" защо пазеха своя лидер! "Наглият" и "недемократичен" "диктатор" Кастро безстрашно и с педантична прецизност показваше на света истинското лице на САЩ! Няколко часовата му реч от трибуната на ООН е емблематична и еталон за всички, които лелеят да си имат дослук с тази лицемерна държава!   Куба оцеля, въпреки огромните "усилия" на САЩ. 50 години живя все едно, че тя не съществуваше!Блокадата бе тотална,свирепа и безсилна.....Голиат най-сетне клекна пред Давид и за пръв път не диктуваше условия!...Куба се съгласи да подобри отношенията си със САЩ, но ѝ постави условия! Преговорите продължиха година и половина в Канада, а сега следващият кръг е във Вашингтон! И помен няма у кубинците онова  роболепие , което видяхме в София! Голиат, колкото и чудно и непонятно да е за света, отстъпваше пред Давид! "Човешките права", лицимерната "демокрация", желанието посланикът на САЩ да се разхожда свободно из Куба и общува с десидентите, апетитите на компаниите увиснаха във въздуха!.......Защо ли? Кубинците за пореден път победиха и защитиха достойно интересите си! Дадоха добър урок  на света. Сложиха намордник на хищника и едва тогава го пуснаха на острова, за да служи послушно за добруването на кубинците! Превърнаха го от безконтролен господар в послушно и контролируемо домашно животно, носещо ползи на цялото кубинско общество, срещу разумно контролируемо заплащане, което му се полага!
       На целия този фон нашите жалки марионетки изглеждат като олигофрени, без капка мозък в главата и постоянно стърчащ език от устата. Едва ли ще достигнат до прозрението, че могат да се поучат от кубинците как се преговаря с този хищник! Как трябва да се държи на къса каишка и да не му се позволява да размахва пръст, като г-жа Рийс! Да не се пуска в кошарата току така, без нищо, без намордник върху муцуната му!...Гледам как тези наши кухи глави се прегръщат и целуват с Кери, въобразявайки си, че са намерили дойната крава, която ще ни залее с мед и масло, чудейки им се дали са в ред или не са!....Свещена простота и глупост! Прости им Господи!
        Братя българи, наистина ли не разбирате, че вървим към Куба на Батиста? Наистина ли не разбирате тъпотията и глупостта на нашите управници? Кери не идва у нас заради черните ни очи и да раздава пари на корем! Кери идва у нас, защото нашите управници безмисловно отварят широко трезора на нашата държава с богатствата ѝ пред този хищник. Те му се молят да си вземе всичко, каквото му хареса от него и се радват, че той е толкова доволен от това!Естествено е да ги потупа по рамото....След Кери  скоро ще дойдат корпорациите на САЩ, които са свикнали само да печелят добре и безконтролно на чужд гръб! Трезорът ни вече е широко отворен и ги чака!
        Има ли логика в това поведение? Аз не я виждам! Цял свят се чуди как да се отърве от хомота на САЩ, който опустошава всеки, комуто е надянат, а нашите глупци му подаряват България с любов и роболепие!  Ето тази "логика" ми е непонятна и ме обърква съвсем. Кара ме да губя почва под краката си.... А може би аз съм някакъв ненормален идиот, който не разбира нищо и не приема за нормално всичко онова, което се твори днес в държавата ни....Това усещане у мен се засилва и от факта, че на никой сънароднк от това не му пука и си свирка самодоволно....Остава логическото ми заключение за истинността на моята констатация, която не ми оставя нищо друго освен да се чувствам като Мунчо от "Под игото". Да съм щастлив, когато си говоря сам като лудите, защото също като тях и аз не чувствам необходимост някои да ме слуша. Да не обръщам внимание, когато ме подминават като прокажен, надрусаните до козирката с американската пропаганда, наркомани  и да не се чудя на тяхната снизходителна, многозначителна усмивка, отправена към мен.
       Както и да е!...Докато умните се намъдруват и лудите се налудуват в нашата държава, ние ще вървим към задънената улица, към която ни водят нашите заблудени слепци.
       Ето няколко показателни щрихи, които я характеризират тази улица. Дано поне някой в държавата ни успее да излезе от приказния свят на дрогата, с която ни друсат ежедневно, след като ги прочете:

        " Наистина не знам дали ще паднем на дъното (САЩ) като някои страни, където оградите се издигат все по-високо и обществата се разделят все повече и повече. Това обаче е кошмарът, към който бавно вървим."

       " Историята на Америка, представена накратко: богатите стават по-богати, най -богатите стават още по-богати, бедните стават по-бедни и по-многобройни, а средната класа се свива."

         "По отношение на детската смъртност страната ни (САЩ) е в по-лошо положение например в сравнение с Куба, Беларус и Малайзия"

         " Америка създава образеца: Навсякъде по света бедните потъват в задължения, които са резултат от разпространението на един и същ американски див капитализъм"    
      
         " Тъй като демократични системи се развиват в много други части на света, една икономическа и политическа система, която изоставя своите граждани- както прави нашата ( на САЩ),- няма как да продължи да се възприема като система за подражание".

                                                    Джоузеф Стиглиц - лауреат на Нобелова награда по икономика,преподавател в Колумбийския университет - САЩ




                                                                                    Венелин Дедински

Няма коментари:

Публикуване на коментар