понеделник, 2 юни 2014 г.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МЕРКЕЛ

                                                                             "ЕВРОПА ПО–БЛИЗО ДО ГРАЖДАНИТЕ"
                 
                                                                                                                Жан Клод Юнкер


      Позволих си да добавя този текст под заглавието днес,за да се опитам  да помогна на читателя да получи представа какви огромни переспективи и възможности бяха пропиляни. Как беше попарена мечата ни за един силен ЕС! ЕС,който да бъде  авангард и  пример на света. Ръководството му предстоеше да се смени,когато написах това писмо! Новите ръководители имаха призванието и възможността да го направят!......Тяхното късогледство и липсата на воля,сила и ум да се противопоставят на очевидно провалената политика на САЩ ги направи жалки васали на нея! Днес берем плодовете от тази тяхна безхарактерност и тъпота! Национализмът избуял ,благодарение на нея бавно тласка ЕС към разпад,започнал с напускането на Великобритания от него и ускорен от наивната и глупава политика към емигрантите от Сирия и Северна Африка!.......Ако това по-долу бе реализирано след 2014 година,когато бе написано, ЕС щеше да е друг.Нашата съдба също, а пък переспективата на нашите деца огромна и завидна!
                                                                             януари 2017 година!


         


                        "Позволявайки неравенството да метастазира без ограничения,Америка избира пътя на разрушението на социалния кпитал,дори пътя на социалния конфликт".

                         ".......съществува битка на идеи-какъв тип политика са най-подходящи за ПОВЕЧЕТО ГРАЖДАНИ-и че тази битка се възприема като опит да се убеди всеки,че онова,което е добро за единия процент,онова,за което са загрижени и желаят хората на върха,е добре и за всички останали: по-ниски данъчни ставки за онези от върха,намаляване на дефицита и отслабване ролята на държавата."

                          " Икономическият елит настоява за създаването на рамка,която да му носи облаги на чужд гръб,но икономическата система е тази,която не е нито ефективна,нито справедлива."

                          "Изразът „Ние сме 99-те процента" навлезе в общественото съзнание. Никой не може да бъде сигурен до какво ще доведат движенията."

                           " Наистина не знам дали ще паднем на дъното като някои страни,където оградите се издигат по-нависоко и обществата се разделят все повече и повече.Това обаче е кошмарът,към който бавно вървим."

                           ".......онова,което има значение,не е само растежът,а ЕСТЕСТВОТО НА РАСТЕЖА(или по-точно КАЧЕСТВОТО НА РАСТЕЖА).Растеж,при който положението на повечето хора се влошава,където нашата околна среда страда,където хората са подложени на тревога и отчуждение,НЕ Е онзи растеж,към който трябва да се стремим."

                       
              "За съжаление,ние сме тръгнали по ПОГРЕШНИЯ ПЪТ;съществува риск политическите и икономическите промени да влошат нещата повече."

                       "......че голяма част от неравенството в Америка е резултат от пазарните деформации,свързани с инициативи,насочени не към създаване на ново богатство,а към изземването му от другите".

                                "Огромното мнозинство страда заедно,онези на върха–единият процент–живее различен живот . "99-те процента" се опитват да "изковат"нова коалиция – едно ново чувство на национална идентичност,основано не на ФИКЦИЯТА за унивесална средна класа,а на реалността на икономическите вододели на нашата икономика и в нашето общество."

                         "Но ако под „основано на класите общество" разбираме общество,в което переспективите на тези на дъното да се изигнат са малки,то тогава Америка може би се е превърнала в по-основано на класите общество,отколкото е "стара" Европа.

               "Хората от единия процент лесно печелят богатствата,но правейки това,те не осигуряват на 99-те процента нищо освен безпокойство и несигурност."

                          "...но има нещо,което парите не могат да купят:това,че съдбата му (на 1%) е свтрзана с живота на 99-те процента.По пътя на историята това бе нещото,което единият процент наистина научаваше.Но често бе твърде късно."


                                                         ДЖОУЗЕФ СТИГЛИЦ лауреат на Нобелова награда по икономика,преподавател в Колумбийския унивеситет на САЩ,главен икономист на Световнта банка,икономически съветник на президента Клинтън."Безумно добър икономист"според Пол Кругман.





     Едва ли трябва да Ви припомням изречената емблематична фраза: " МАХНЕТЕ ТАЗИ СТЕНА, Г-Н ГОРБАЧОВ"! Тази фраза от прословутата реч на Рейгън край Бранденбургската врата в Берлин от недалечното минало, запомнихме всички ние европейците! Стената, която преполовяваше Унтер дер Линден, рухна не по волята на Рейгън, а от искреното желание на Горбачов най-после и веднъж за винаги Европа да  стане един континент от Атлантика до Урал! Народите  ѝ да заживеят като добри съседи в мир и разбирателство.... Народът ни е казал: " Добрият съсед е повече от брат!"
      Днес 25 години от тогава Западът не успя да се промени и разбере, че на изток от Брест живеят хора, които също искат да бъдат уважавани и има защо! Те не желаят с тях да се разговаря с наставнически тон. Те просто искат с тях да се отнасят като с равен и нищо повече!..... Английското високомерие и чувството им, че са стопани на двор с домашни животни, ни е до болка познато. Време е Западът да се събуди и разбере от часовника си на нощното шкафче, че вече е настъпил новият 21век!
      Г-жо Меркел, 25 години живеем без бетонната стена , която не само Вие ненавиждахте, защото минаваше през сърцето на Вашата столица! Аз искам днес не по-зле от Рейгън и също толкова настоятелно да се обърна към Вас със същия призив: "МАХНЕТЕ ТАЗИ СТЕНА, Г-ЖО МЕРКЕЛ!" Тя разделя Европа пак на две. Тя не е бетонна, но е изградена в съзнанието на всеки европеец. Днес Унтер дер Линден е артерията, която свързва двете части на Берлин, но тази стена, за която говорим остана там и се разпростря във всички страни на ЕС. Тази стена, която с всеки изминат ден, Вие и останалите лидери на ЕС надграждате, увеличавайки неимоверно височината ѝ. Тази стена е по-отвратителна и по- унижаваща Човека от другата, която съборихме. Тя го превръща в работно муле, носещо несметни богатства на господаря си! Тя е по-непреодолима и по-здрава от бетонната. Навремето мечтаехме за свят без стени и бариери, защото където и да се намират те по света само ограничават свободата на Човека, особено в този, "свободния". Правят го фалшив и лицемерен! Нима това е светът, за който сте мечтали някога там, зад "завесата"?!  Това ли е, според Вас, върхът на Човечеството, постигнат в резултат от неговата еволюция?! Ликувахме, когато рушахме тази в Берлин. Нима не Ви се иска да разрушим и тази, между бедни и богати и пак да ликуваме. Нима тя не Ви е по-омразна дори и повече от тази, която разрушихме?! А може би за Вас тя е атрибут от монетарната диктатура, свързана неразривно с идеологията и политиката, която изповядвате?! Огледално аналогична на онази, политическата диктатура, чийто  атрибут не можехте да понасяте!.... НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО! Слушахме с Вас заедно гласът на ДВ през заглушаващия го шум и "разбирахме" колко свободен е Човекът в   "свободния" свят! Слушахме как този глас клеймеше омразните партийни диктатори! Мечтаехме за свят без каквато и да е форма на диктатура! Такъв, който да бъде алтернатива и на двата, в които светът беше принуден да живее! Не ми се иска да вярвам, че не можете да изневерите на идеологията си и убежденията си в името на един друг, по-добър свят за Човечеството! Не ми се иска да вярвам, че идеологията, която сте прегърналa толкова ревностно е имено Вашата камбанария, защото хоризонтът ѝ е отчайващо ограничен и безпереспективен! Получавате заплата и от 99-те процента данъкоплатци,а защитавате само интересите  на 1% от обществото.Това правят и всички политици в ЕС!Като резултат от тази "дейност" вие,политиците увеличавате неравенството в него!Нима това е морално и "СОЦИАЛНО СПРАВЕДЛИВО",според Вас??!
      Вашето призвание е да водите Човечеството напред, към нови много по-широки  хоризонти, защото сте в пъти над Тачер и Аденауер. Виждате неимоверно много по-надалеч от тях и светът очаква да го заведете там, където се сливат за Вас небето и Земята! Този свят се умори да тъпче на едно място и вече губи търпение!
       Г-жо Меркел, " Един друг свят е възможен. Ние можем да създадем общество, което да  съответства много повече на нашите фундаментални ценности, с повече възможности, с по-висок общ национален доход, по-силна демокрация и по-висок стандарт за повечето хора.....Където бездната между бедните и богатите не е толкова голяма, където съществува усещането за обща съдба, всеобщ ангажимент за предоставяне на възможности и справедливост. Където думите " свобода и справедливост за всеки" наистина са това, което значат. Където приемаме сериозно Всеобщата  декларация за човешките права, която подчертава не само значението на гражданските права, но и на икономическите права на обикновените граждани."....Това не са мои думи, г-жо Меркел! Това е цитат от констатацията на  "безумно добрия икономист", според Пол Кругман и лауреат на Нобелова награда по икономика, Джоузеф Стиглиц! Не бива да се съмнявате в неговия висок професионализъм и прецизен анализ, особено в неговия краен резултат!Схващанията на неговия колега Милтън Фридман за свободните пазари непрекъснато доказват,че не работят и се провалят на практика.Според думите на Стиглиц те се базират в по-голяма степен на идеологическите му убеждения,отколкото върху икономически анализ.Махнете и Вие идеологическите си капаци от очите и не робувайте на провалени теории, ако искате да водите ЕС във вярната посока! 
        Европа днес има исторически шанс да изгради такова общество и да  стане пак  авангарда на света. Тя притежава колосален икономически и политически потенциал и затова въобще не буди съмнение у никого, че е способна да го направи. Необходима е достатъчна воля и най-вече желание!
       Но г-жо Меркел, " Да имаме държава и общество, които да служат на всички хора - работещи в съответствие с принципите за справедливост, честна игра и равни шансове, не става от само себе си. Някой трябва да се погрижи за това!", ни съветва Стиглиц.
       Готови ли са новите лидери, които съвсем скоро ще оглавят ЕС  " да се погрижат за това"?! Притежават ли достатъчна смелост и непоколебима воля, и най-вече искрено желание да развеят знамето и поведат европейските граждани към този " Друг свят"?! Там, в този свят, г-жо Меркел, стените и бариерите са почти незабележими и поносими от обществото!!
       Европа никога не е била на Чърчил и Тачер, на Ленин и Сталин, на  Хитлер, Франко и Мусолини. Тя е на Волтер, Виктор Юго и Мопасан, на Шилер и Гьоте, на Моцарт и Бетовен, на Верди и Вагнер, на Толстой и Достоевски, на Тургенев и Гогол, на Карл Либнехт и Роза Люксембург, на Клара Цеткин и Долорес Ибарури, на Телман и Улбрихт, на Димитър Благоев и Георги Димитров, на 99%  от жителите на Европа, колкото и на 1% от тях това да не им се нрави. Ценностите, с които се гордеем днес пред света са създадени и отстоявани с векове от тези велики умове на Европа и за това тя ще им принадлежи вечно!
        Не мога да приема за нормални обществата, които безцеремонно и лицемерно се кичат с тях, взаимствали ги навремето от Европа. Записали са ги в своята конституция и веднага забравили за тях, оставяйки ги да прашасват с годините, там! В същото време непрекъснато ги потъпкват, неглижират и подменят с една единствена тяхна примитивна рожба: " Печалбата за  индивида над всичко и на всяка цена, трупана за сметка на всички останали!" За тях Човекът не представлява никаква ценност, а е превърнат в инструмент, средство, необходимост, муле за нейното генериране! Тази "велика " " ценност" е издигната там в култ и вменявана като единствен смисъл на Човешкото съществуване на Земята! По този начин тази "ценност" обезмисля всички останали, постигнати от Човечеството, напуснало някога маймунския клон, та до днес! Бавно и сигурно го води към неговата гибел и самоунищожение!
        Уважаема г-жо Меркел, за мен Вие сте най-влиятелният и най-авторитетният политик в Европа днес. От Вас зависи твърде много дали ние европейците ще поемем към този "възможен друг свят" или ще продължим да бъдем васал на един удавник, каквато диагноза му поставя изтъкнатият американски икономист. Да продължим да пълним джобовете на 1% европейци с ценности, съвсем различни от тези, за които така фанатично и неуморно пледираме денонощно пред останалия свят и в същото време да тънем в мизерия и нищета! Да го правим въпреки нашата воля и  желание, съсипвайки по този начин мечтите си, бъдещето си, живота си, заедно с тези на нашите деца!

                 Все още с голямо уважение и надежда към Вас: Венелин Дедински
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар