четвъртък, 29 май 2014 г.

ЩО Е ДЕМОКРАЦИЯ И ИМА ЛИ ТЯ ПОЧВА У НАС?





      Въпреки, че нашите древни съседи са измислили демокрацията, ние упорито се мъчим да вложим в това понятие друго, българско съдържание. Да го обогатим. Да го осъвременим! Впрочем както правим и с всичко останало, до което се докоснем. Това наше качество ми се струва, че е уникално. И другите нации придават нюанси на подобните неща, но те го правят с цел да ги напасват към техните си общества така, че да им вършат работа. Досущ както прави монтьорът с неоригиналната резервна част, но с малки корекции успява с нея да замени вече износената оригинална.
     Ние имаме самочувствието за уникалност, неповторимост и страдаме от факта, че не сме забелязани от толкова "задръстения" останал свят! В нашите очи ние  едва ли не сме непризнатият авангард на Човечеството. Никой от нас не е успял да се добере, през 1300 годишната ни история до откритието откъде и как се е пръкнал  в генната ни система този уникат!
     Това мое заключение не би имало никаква стойност, ако всичко споменато до тук не пречеше на нашето " превозно средство" да се придвижва с нормалната си скорост, съизмерима с на тези, които успяват да си  поддържат грижовно своето и талантливо да го ремонтират своевременно.   
     След като лягахме и ставахме с пустата демокрация, затаена дълбоко в душите ни по време на комунизма, днес вече в резултат от неимоверните "усилия", които положихме, тази "демокрация" заприлича най-после на българска! Отгледахме си я перфектно! Сега вече чакаме светът да ни аплодира. По същия начин както бай Ганьо, плувайки шумно и пръскайки навсякъде вода като " вапор" в чешката баня е очаквал да впечатли "западняците", оказали се в същия басейн по това време. Уви, завършвайки така шумната си демонстративна изява, нашият герой само срещнал учудения и недоумяващ поглед на смутените ѝ, "невежи" наблюдатели!
    Наблюдавайки днес събитията в НС и участниците в него разбрах, че този наш български модел демокрация вече трайно се утвърдил в нашата родина. Ние успешно го демонстрираме като традиционен и запазена марка пред учудените погледи на  нищо не разбиращите западняци. Не само "дебатите", "речникът"и "поведението" на тези наши борци, "отстояващи" "идеите"си, но и тяхното интелектуалното ниво придават уникален, български образ на демокрацията ни. Оказва се, че простотията и неинтелигентността са подходящите качества за нашия модел демокрация. 
    А що се касае до "демократичните" избори, с които вкарваме тези герои в това "свещено" място и неин основен " символ", изобщо нямаме проблеми. На "задръстените" и "глупави" западняци им доказахме, че там може да вкараме и магаре! И то не къде да е, а в този на ЕС!  Достатъчно е да си го пожелаем! То затова и започва да заприличва на закрит говежди пазар. Нещо като обор за добре отглеждани домашни животни от "грижлив" и "умен" стопанин!
    Впрочем като се сетя за проф. Герджиков, Станимир Илчев, Йордан Соколов, Дертлиев, проф. Пантев, Радичков, артистът Слабаков, Любен Корнезов, Aлександър Джеров и още  много като тях, но се оказва, че съм им забравил имената, разбирам колко дълъг път сме изминали и колко "усилия" сме положили за да успеем да ги заменим с пожарникари, циркаджии,с безмисловни и безлични автомати с вграден софтуер, предварително програмиран от "работодателите" им. С изкуствен интелект, достатъчен да различи само червения от зеления бутон.
    Както ние се гордеем с нашата история,пишейки сегашната, няма начин нашите потомци да не се гордеят с  тези уникални наши постижения, доразвиващи "модерната" демокрация, добавили по този начин своя скромен принос  в световната наука. Комшиите ни са я създали тази демокрация, но ние я осъвременяваме и доразвиваме, ползвайки огромния си умствен потенциал, досущ така  както по-рано това правехме с научния комунизъм!...... Остава утехата ни, че също като нас и Ван Гог не е бил признат като велик художник от съвременниците си!

                                                                             В. Дедински
    

Няма коментари:

Публикуване на коментар