четвъртък, 11 декември 2014 г.

УВАЖАЕМА Г-ЖО РИЙС (РУБИН)!

     ВЪЛКЪТ ПОСЛАНИКА си СМЕНЯ,но НРАВА СИ НЕ!


   " Фактът, че единият процент формира така успешно обществените възприятия, показва колко податливи на въздействие са убежденията. Когато хората участват в това, ние го наричаме "промиване на мозъци" и "пропаганда"....."

    " Крайната концентрация на доход е несъвместима с реалната демокрация. Може ли някой сериозно да отрече, че политическата система (в САЩ) е развратена от влиянието на големите пари и че развращаването се засилва, тъй като богатството на едно малцинство расте все повече..."

    " С единия процент на върха, който е отговорен за войните и не плаща никаква цена за тях, идеята за баланс и умереност вече няма значение Няма ограничение и за авантюрите, които можем  да предприемем; корпорациите и предприемачите очакват само да печелят....."

     "Въпрос на проста икономическа теория е, че от гледище на ефективността свободното движение на труд носи за световното производство неимоверно по-големи ползи, отколкото свободното движение на капитал. Различията във възвращаемостта на капитала са много малки в сравнение с различията във възвращаемостта на труда....... За да видим как асиметричната глобализация може да повлияе  върху силата на договаряне, нека си представим за момент какъв би бил светът, ако имаше свободно движение на труд, но не и мобилност на капитала.  Страните биха се конкурирали при привличането на работници. Tе биха им обещавали добри училища, благотворна среда, както и ниски данъци. Това би могло да се финансира с високите данъци върху капитала..... Но това не е светът, в който живеем- и това е така, защото до голяма степен 1% не иска да живеем по този начин."

   " Ние не винаги използвахме добре това (огромно) влияние (над света) при сключването на споразумения (с другите държави); често го използвахме, за да прокараме нашите специални интереси, подпомагайки и насърчавайки търсенето на рента ( незаконно обогатяване на САЩ, за сметка на коренното население на държавата и нейните ресурси )......"


                                          ДЖОУЗЕФ СТИГЛИЦ - Преподавател по икономика в Колумбийския университет в САЩ,лауреат на Нобелова награда по икономика,главен икономист на СВЕТОВНАТА БАНКА,председател на Съвета на икономическите съветници при президента КЛИНТЪН, "Безумно добър икономист" според Пол Кругман.



        Умишлено не използвам традиционното в случая " Ваше превъзходителство", за да се обърна към Вас, защото за мен Вие не сте посланикът на САЩ в България. За мен сте човека, изпратен в моята Родина, обременен с определена и твърде специална мисия. Г-жо Рийс, пиша това мое послание  с ясното съзнание, че няма как то да не долети до Вас. Не съм убеден обаче дали притежавате необходимия интелект,  за да успеете да вникнете в неговото съдържание и философия. Да разберете правилно онова, което се опитвам да Ви кажа.
        Това мое съмнение се подсилва и от факта, че Вие не сте свободен човек. И не е необходима особена интелигентност у този, който Ви наблюдава за да се увери в това. Съвсем явно се вижда  колко много сте обременена със зависимостта Ви към една хегемонистична доктрина, творена там някъде зад океана в безшумните кабинети с дебели килими и плътни завеси, принадлежащи на всемогъщи корпорации.   Творена от хора държащи в ръцете си реалната власт в САЩ и притежаващи несметни богатства. Точно от тези хора сте тотално зависима така, както и цялата чиновническа администрация на Обама.  Вие по никой начин не бихте си позволили да възразите каквото и било на тези хора. Вие сте само една незначителна пионка в ръцете на тези всесилни люде и системата ще Ви изхвърли безжалостно зад борда, ако не полагате необходимото старание и не се придържате към предварително начертания план. Не изпълнявате стриктно частицата от него, с която са Ви натоварили Вашите господари преди да потеглите за моята Родина......Само не се опитвайте да ми говорите за "свободния човек" в САЩ! Тези врели некипели ми ги спестете, ако искате да запазите последната ми капка уважение към Вас, останала у мен....Постарайте се да изхвърлите тази стара бакелитова плоча на бунището колкото се може по-скоро. Песента за "свободния човек" в САЩ, записана някога на този бакелит е вехта и мухлясала, загубила стойността си отдавна, като и носителя ѝ.
      Наблюдавам Вашето поведение, публичните Ви изяви, манталитет и как прилежно се трудите в моята Родина за интересите на САЩ така, че Вашите господари отвъд океана да останат доволни  от дейността Ви тук......Все пак кариерата Ви зависи много от тяхната благосклонност, нали?.....Ето защо Вие предпочитате да не спазвате дипломатическия тон и протокол в отношението си към нашето правителство и президента ни. Нервите понякога Ви изневеряват в старанието си да изтръгнете желаното поведение от тях. Вие не се церемоните с тях и диктувате директно като елементарен диктатор на  треперящите  за службите си  наши представители на властта, всичко онова, което те трябва да направят с Родината ми, та онези зад океана да Ви потупат по рамото за вярна и роболепна служба, отбелязвайки я с червена точка.

      Но г-жо Рийс, колкото и парадоксално да звучи във Вашите уши. Колкото и да не желаете да я приемате и яростно да я отхвърляте тази моя констатация за резултата от Ваша неуморна дейност тук в България повярвайте ми, тя е самата реалност.....Вашата философия на мислене, начинът Ви на живот и законите на джунглата, с които Ви е натъпкана главата няма как да ви помогнат да приемете тази реалност, но това си остава Ваш проблем.....
     Цялото Ви поведение, бруталното Ви самочувствие и грубото незачитане на по-голямата част от българския народ само работят в полза на влиянието на Русия в България и разгарят вековната ѝ и непреходна любов към нея. Г-жо  Рийс! Не зная кой е оценил качествата Ви на дипломат и Ви е изпратил в една държава, която въпреки многобройните превратности на историята, въпреки честите противопоставяния една на друга, заради чужди интереси, те винаги са съумявали да запазят онова велико нещо, което ги е свързвало през вековете. Онова, родило се и укрепнало още в древността, когато българската държава е съществувала и процъфтявала край бреговете на Волга. Циментирано в съвместната борба на двата народа, отстоявали рамо до рамо своята независимост от непрестанните набези на монголските и татарските орди от изток и юг.....И днес град Самара и околностите около него пазят ревниво ценностите и величието на  някогашната велика България. Те не са изчезнали и в нас, тук на Балканите, г-жо Рийс. То живее в жилите ни и днес! То ни дава  самочувствието и гордостта на българи.
       Този уникален феномен няма аналогия в цялата история на Човечеството от момента на неговото появяване на Земята, та до днес! Ето защо г-жо Рийс  е доста трудно, почти невъзможно да разберете, че "НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ". Напразни  и съвсем безплодни са напъните Ви да разделите и настроите двата народа един срещу друг заради конюнктурните интереси на САЩ в България. Не се потете, г-жо Рийс! Кликата, която е около Вас и Ви слуша в захлас. Тази, която като пудел изпълнява всичко, което ѝ заповядате, размахвайки ѝ пръст не е българският народ. Това е конюнктура от продажници, на които им е все тая на кого ще слугуват, важното за тях e да са в светлините на прожекторите! Г-жо Рийс, те ще са първите, които ще Ви предадат и отидат при другия по-силен господар и ще му слугуват по същия роболепен начин, не дай си Боже! Искрено Ви съветвам да изоставите това арогантно и недипломатично отношение към  народа ни. То само вреди на кариерата Ви, пресилено е да я наречем "дипломатична"!.....Г-жо Рийс, много други преди Вас, пишман дипломати са  пробвали Вашите похвати с този невъздържан и невъзпитан маниер за да постигнат същия, толкова желан от Вас резултат в моята България, но те също   като Вас са се проваляли безславно без да постигнат абсолютно нищо от своите намерения . Надявам се, запознавайки се с тяхната съдба, да осъзнаете тъпото им късогледство навреме. Ще избегнете тяхната участ и поведение. Ще осъзнаете как изглеждате в нашите очи днес!
       Не можете да бъдете успешен дипломат в България, ако не зачитате топлите чувства, които никога няма да изстинат у българите към тази могъща, страдала и възкръсвала от войните, страна!....Войни, които са ѝ били натрапени от алчни и безразсъдни нашественици! Г-жо Рийс налага се да Ви припомня и неоспоримия факт, че който е дръзнал да вдигне ръка срещу тази непобедима и могъща страна, тя винаги му е изсъхвала. Това може да Ви помогне да охладите Вашия ентусиазъм и самоувереност. Да излекува шизофренията, обхванала днешните обитатели на Белия дом......Вслушайте се в мъдростта на Рузвелт, Джон Кенеди и Кисинджър! Демонизирането на Русия не е правене на политика, а липса на такава, г-жо Рийс!
      Братята Кенеди, Мартин Лутер Кинг, Алиенде и Че Гевара мечтаеха за друга Америка и дадоха живота си в името на нея! Америка, която не е Вашата, г-жо Рийс! Нито тази на г-жа Клинтън и г-жа Кондолиса Райс. Нито на Рейгън, Буш и Обама! Тези велики и безумно безстрашни мъже не трепнаха нито за миг пред онези, на които слугувате роболепно като послушна и зависима чиновничка! Подвигът и доблестната им саможертва е била пример и вдъхновение за мен през целия ми съзнателен живот! Посланията, които те изпратиха към света с безпрецедентния си героизъм, сочат ясно и категорично кой му пречи за да извоюва своето достойно бъдеще!....Показват ясно пътят към истинската и неподправяната с фалшификати заради интереси, демокрация! Човечеството рано или късно ще я извоюва тази, истинската демокрация, отърсвайки се от отровната плесен, разнасяна днес навсякъде по света от САЩ! Въпреки жалките страхливци от Далас, въпреки Вас, въпреки ястребите в Пентагона и ЦРУ. Въпреки бесът, обхванал двете бивши дами от Белия дом,повярвали във всемогъществото на САЩ след след разпада на СССР. Обхваната от илюзорната си самозаблуда САЩ,досущ като Римската империя, Германския Райх и комунистическия Съветски съюз бавно и сигурно пътува за там, където те се намират днес!......Разболелият се от тази болест, г-жо Рийс  е обречен, тя само го води единствено към леталният му край!
      Изявленията на Обама, че "Русия е държава с ограничено влияние в света" само показва, че той вече е попаднал в капана на късогледството и подценяването възможностите на Русия досущ като Напалеон и Хитлер. Наивността и юношеската му самонадеяност показват само, че това непораснало  момче зле познава хилядолетната история на тази велика държава.
       Това поведение и мислене на цялата  днешна администрация, населяваща Белия дом само потвърждава верността на  диагнозата, поставена на Вашето обречено общество, г-жо Рийс, констатирана с вещината на неоспорим професионализъм, притежаван от  този световно известен и "безумно добър " икономист на САЩ:

      "Смятам, че не е твърде късно тази страна ( САЩ) да тръгне по друг път и да възстанови фундаменталните принципи на справедливост и възможности, на базата на които тя беше създадена. Времето ни обаче може да изтече. Преди  четири години имаше момент, когато повечето американци имаха дързостта да се надяват. В продължение на повече от четвърт век тези тенденции, които бяха в процес на развитие, трябваше да се променят. Вместо това те се влошиха. ДНЕС НАДЕЖДАТА ЕДВА МЪЖДУКА."

                                                                       ДЖОУЗЕФ СТИГЛИЦ


                                                                                       Венелин Дедински
     

Няма коментари:

Публикуване на коментар